Savonlinnan lyseon lukion urheilulinja:
Etelä-Savon Urheiluakatemian Savonlinnan toimintaympäristö
Lyseon lukio tarjoaa urheiluun panostavalle opiskelijalle tasokasta lukio-opetusta sekä mahdollisuuden harjoitella tavoitteellisesti niin määrällisesti kuin laadullisestikin siten, että se tukee hänen kehitystään urheilijana.
Kouluajalla tapahtuvat harjoitukset toteutetaan asiantuntijavalmennuksina tai lajiharjoituksina (opintojaksot URL01-08). Lukio-opintojen aikana opiskelija voi suorittaa urheilulinjan opintoja 32 opintopisteen verran. Liikunta-alan ammattilaisten ohjaamat ominaisuusvalmennukset rytmittyvät viikoittain seuraavasti:
Ominaisuusvalmennusajat lukujärjestyksessä: maanantai 14-16, tiistai 8-10, torstai 8-10
- Lihas- ja liikehallinta sekä liikkuvuus
- Toiminnallinen lihaskunto ja harjoitustekniikoiden opetteleminen
- Taito- ja ominaisuusvalmennus
- Psyykkinen ja ravitsemusvalmennus
Yllämainitut ominaisuusvalmennukset tukevat tavoitteellista urheilijanpolkua olympiakomitean linjausten
mukaisesti sekä tarjoavat urheilijalle mahdollisuuden lisäharjoitteluun kouluaikana.
Osana valtakunnallista urheiluakatemiaverkostoa sitoudumme noudattamaan ja edistämään suomalaisen urheilun eettisiä periaatteita sekä vastuullisuusohjelmaa. Verkoston kukin toimija on vastuussa huolehtimaan osaltaan näiden asioiden toteutumisesta. Lukuvuodesta 2023-24 alkaen toiminnassa mukana olevilta vaaditaan vastuullisuuspassi. Vastuullisuusohjelma sisältyy Lyseon Kehity huippu-urheilijaksi URL08 opintoihin.
Opinto- ja uraohjaus
Opinto-ohjaajat auttavat urheilijoita opinto- ja urasuunnittelussa sekä opintojen ja urheilun yhdistämisessä uran eri vaiheissa. Tavoitteellisen harjoittelun ja tehokkaan opiskelun yhdistäminen edellyttää urheilijalta sitoutumista, suunnitelmallisuutta ja omaa aktiivisuutta.
Ohjauksessa korostuu yksilön ja urheilijan tarpeiden huomioiminen. Lähtökohtana on urheilijan omien tavoitteiden ja suunnan asettaminen.
Terveys- ja lääkäripalvelut sekä fysioterapia
Urheilulinja asiantuntijavalmentajana toimii fysioterapeutti Jaana Kotro, ja urheilulinjan fysoterapiapalveluiden yhteistyökumppanina on Savonlinnan Fysiosatama. Mikäli urheilija haluaa varata erikseen ajan fysioterapeutilta, ovat käynnit omakustanteisia.
Savonlinnan Lyseon urheilulinjalla ja Etelä-Savon urheiluakatemialla on yhteistyösopimus urheilijoiden terveyspalveluiden järjestämisestä Terveystalon kanssa.
Urheilulinjan lääkärinä toimii Esa Ruuskanen, Terveystalo. Aikaa varatessaan urheilija ilmoittaa olevansa Lyseon urheilulinjan tai urheiluakatemian urheilija.
Lääkäripalvelut: Ajanvarausohje
Matalan kynnyksen urheiluhieronta
Ominaisuusvalmentaja Aleksi Sairanen tarjoaa hierontapalveluita 10% alennuksella urheilulinjan opiskelijoille.
Urheilulinjan opetussuunnitelma
Urheilulinjan opetussuunnitelmaan voit tutustua LOPS2021:stä täällä.
Koulu järjestää lukujärjestykseen kolme harjoitusaikaa viikossa. Opiskelija pitää harjoittelupäiväkirjaa koko lukion ajan. Opiskelijan opinnot hyväksytään opintojaksoittain toteutuneiden harjoitusten perusteella. Harjoitustapahtumat ovat ohjattuja. Koulun liikunnanopettajat ja ominaisuusvalmentajat ohjaavat urheilulinjan harjoituksia, ja joissakin lajeissa järjestetään myös mahdollisuus osallistua Etelä-Savon urheiluakatemian lajiharjoituksiin. Urheilulinjan opiskelijat ovat Olympiakomitean urheiluoppilaitosurheilijoita ja tätä kautta kuuluvat valtakunnalliseen urheiluakatemiaverkostoon (Etelä-Savon urheiluakatemia).
Urheiluakatemia-yhdyshenkilö: Mika Rissanen
Opinto-ohjaajat: Sara Jakonen, Pia Riekkinen, Maija Saramäki, Matti Heinonen (Samiedu)
Lukuvuosi 2024-25
Taito- ja ominaisuusvalmennus
Taito- ja ominaisuusvalmentajat Mika Rissanen, Aleksi Sairanen ja Jaana Kotro toimivat urheiluakatemian toimintaympäristössä Lyseon urheilulinjan ja muiden toisen asteen opiskelijoiden kanssa. Mika Rissanen koordinoi akatemiaympäristöä ja asiantuntijapalveluita. **2024-2025 kipistreenaaminen kootusti**
TAPAHTUMIA JAKSOITTAIN:
–> Jakso 2, 2024
Yhteistyöprojektit 2024-25 XAMKin liikunnanohjaajaopiskelijoiden kanssa – tulossa
Testauspalvelut
Olympiakomitean suosittelema harjoitettavuuskartoitus tehdään 1-2 kertaa vuodessa. https://www.olympiakomitea.fi/harjoitettavuuskartoitus/
Ominaisuustestit toteutetaan yhteistyössä Tanhuvaaran Urheiluopiston kanssa 2 kertaa vuodessa.
Tietoja huoltajille: —Vastuullisuuspassi—
Oppilaitokset: Urheilijan polku Savonlinnassa
Savonlinnan lyseon lukion urheilulinja toimi yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa tarjoten tehokkaan urheilijanpolun, opiskelun ja urheilun yhdistämiseen talousalueellamme.
XAMK Savonlinna, liikunnanohjaus, fysioterapia, jalkaterapia
Savonlinnan lyseon lukio, urheilulinja
Samiedu
Tanhuvaaran urheiluopisto, liikuntaneuvoja, testaus
Talvisalon urheiluyläkoulu
Yhteystiedot:
Koordinaattori Mika Rissanen
mika.rissanen@savonlinna.fi
050 5713206
Rehtori Ismo Falck
ismo.falck@savonlinna.fi
044 4174501
Etelä-Savon urheiluakatemian kotisivu
Haku/valinta
Urheilulinjalle hyväksytään 30 opiskelijaa. Hakijan tulee täyttää Lyseon lukion opiskelijaksi ottamisen kriteerit.
Hakija täyttää Hakulomakkeen Savonlinnan lyseon lukion urheilulinjalle.
HUOM Lyseo käyttää omaa hakulomaketta. Hakija pyytää siihen valmentajan lausunnon ja toimittaa hakuajan loppuun menneessä lomakkeen oppilaitokseen.
Hakijat saavat pisteitä:
- enintään 10 pistettä lukuaineiden ja liikunnan numeron keskiarvosta
- enintään 5 pistettä urheilumenestyksestä
- enintään 5 pistettä valmentajan arvioinnin perusteella
Pisteytys
Urheilumenestyksestä hakija saa
- 5 pistettä, jos hän on valtakunnallisessa ikäryhmässään sijoilla 1.-3. (yksilöurheilijat) tai maajoukkueessa (joukkueurheilijat)
- 4 pistettä, jos hän on valtakunnallisessa ikäryhmässään sijoilla 4.-8. (yksilöurheilijat) tai maajoukkueleirityksessä (joukkueurheilijat)
- 3 pistettä, jos hän on valtakunnallisessa ikäryhmässään sijoilla 9.-16. (yksilöurheilijat) tai aluejoukkueessa (joukkueurheilijat)
- 2 pistettä, jos hän on valtakunnallisessa ikäryhmässään sijoilla 17.-20. (yksilöurheilijat) tai aluejoukkueleirityksessä (joukkueurheilijat)
- 1 pisteen, jos hän on valtakunnallisessa ikäryhmässään sijoilla 21. – (yksilöurheilijat) tai seuran parhaita/seurapelaaja (joukkueurheilijat)
Valmentajan arvioinnista hakija saa pisteitä 1-5. Pisteet ovat keskiarvo hakijan potentiaalista seuraavissa osa-alueissa: hakijan lajitaidot, fyysiset valmiudet, onnistuminen kilpailuissa ja peleissä, sitoutuminen määrätietoiseen harjoitteluun, toimiminen harjoitusryhmässä, liikunnalliset yleistaidot, motivaatio ja innokkuus, urheilullinen elämäntapa, halu menestyä sekä omatoimisuus. Keskiarvo lasketaan kahden desimaalin tarkkuudella.
Pisteytys tehdään palautetun urheilijatietolomakkeen tietojen perusteella. Mikäli hakijalla on useampi laji, pisteytys tehdään päälajin mukaan.
Alin hyväksyttävä pistemäärä on 4. Mikäli hakija ei palauta lomaketta tai hän saa sen perusteella vähemmän kuin 4 pistettä, hän ei voi tulla valituksi yhteishaussa.
Tallenne urheilulinjan etäinfosta
Urheilulinjan vastaava opettaja ja urheilulinjan opiskelijat kertovat urheilulinjan opinnoista (2020):