5. Viestinnän erityistapauksia ja viestinnän rajaukset
Viestinnän erityistapauksia ovat uusien opettajien perehdyttäminen, kriisiviestintä sekä erityiset kampanjat, kuten juhlavuodet, teemapäivät ja -viikot sekä projektiviikko. Oma viestinnän tyyppinsä on opiskelijoiden toteuttama viestintä, kuten opiskelijakunnan, tutoreiden, liikuntatutoreiden ja mediaryhmän viestintä. Erityistapauksiin kuuluvat myös vieraskielinen viestintä sekä koulun ulkopuolisten tahojen viestintä koululla.
Perehdyttäminen tapahtuu kotisivuilla olevan materiaalin avulla, ja lisäksi opettajista nimetään (yleensä saman oppiaineen) kollega, joka vastaa uuden opettajan perehdyttämisestä. Perehdytettävällä on myös oma vastuu ottaa selvää asioista.
Kriisiviestinnästä vastaa rehtori, ja mikäli muille henkilökunnan jäsenille tulee kyselyitä kriisitilanteisiin liittyen, he ohjaavat kyselijät kääntymään rehtorin puoleen. Myös muut koulun toimintaa koskevat kyselyt on hyvä ohjata rehtorille, mikäli ei ole kyse spesifisti opettajan toimenkuvaan kuuluvasta asiasta. Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan mediassa yleensä tavalla, josta saadaan suurimmat otsikot. Viestinnän täsmällisyys on kriisitilanteissa erityisen tärkeää. Lyseon kriisi- ja pelastussuunnitelmiin on erikseen kirjattu ohjeet kriisitilanteiden sisäisestä viestinnästä. Opettajien tiedossa on hätätilanteissa keskusradiosta kuulutettava koodiviesti.
Kampanjoiden, teemapäivien ja -viikkojen, projektiviikon, juhlien ja muiden erityisten tapahtumien viestintävastuut sovitaan tapauskohtaisesti ellei niitä ole erikseen määrätty PR-ryhmälle.
Opiskelijakunta ja siiheen kuuluvat ryhmät, kuten tutorit ja liikuntatutorit käyttävät viestinnässä Wilma-viestejä, keskusradiota, ilmoitustauluja sekä info-tv:tä. Opiskelijoita ohjeistetaan käyttämään koulun viestintäkanavia vain kouluun liittyviin asioihin. Opiskelijakunnan hallituksella on käytössään Google Chat -ryhmä, jossa ohjaava opettaja on mukana, sekä keskinäinen WhatsApp-ryhmä. Opiskelijoista koostuva mediaryhmä tuottaa sisältöä koulun blogiin vastuuopettajien ohjauksessa. Blogi on linkitetty kotisivuille, ja se käsittelee koulun ajankohtaisia tapahtumia. Siinä julkaistaan paljon kuvia ja esimerkiksi uusien työntekijöiden haastatteluja. Mediaryhmä on toiminut vuodesta 2013 asti.
Vieraskielinen viestintä on yhä tarpeellisempaa, kun opiskelijoilla on monia eri äidinkieliä. Suomen oppiminen mahdollisimman nopeasti on tärkeää, mutta varsinkin opintojen alkuvaiheessa on varmistettava, että opiskelija ymmärtää kouluun ja opiskeluun liittyvät viestit jollakin kielellä. Vieraskielinen viestintä on tarpeellista niille huoltajille, jotka eivät osaa suomea. Erikielisiä tiedotteita lisätään myös kotisivujen Hakijalle-sivuille opiskelijarekrytoinnin helpottamiseksi.
Ulkopuolelta tulevaa viestintää ovat esimerkiksi yritysten, yhdistysten tai muiden vastaavien tahojen pyynnöt välittää tietoja opiskelijoille koulun kanavien kautta. Näitä arvioidaan tapauskohtaisesti, mutta yritysten mainontaa sallitaan vain rajoitetusti. Viranomaisten tai kaupungin toimielinten viestit pyritään välittämään opiskelijoille ja henkilökunnalle. Osallistumispyynnöt tutkimuksiin välitetään rehtorille, joka arvioi, onko niihin mahdollista ottaa osaa.
Viestintää rajoittavia tekijöitä ovat salassapitomääräykset ja yksityisyyden suoja sekä opiskelijoiden ikään liittyvät tekijät. Näissä noudatetaan lainsäädäntöä ja muita ohjaavia säädöksiä. Henkilökunnan tulee olla selvillä määräyksistä. Lisäksi sekä opiskelijoilla että henkilökunnalla tulee olla riittävä tietosuoja- ja tietoturvaosaaminen.
Savonlinnan lyseon lukion viestintäsuunnitelmaHuhtikuu 202525.4.2025