Kulunut lukuvuosi on sujunut Lyseossa hyvin. Opiskelu on sujunut mallikkaasti, penkkarit olivat mukavat ja vanhojen päivä juhlava. Haluankin kiittää opiskelijoita näistä ikimuistoisista elämyksistä. Lyseossa opiskelevat nuoret ovat tervehenkisiä, miellyttäviä ihmisiä. Heidän kanssaan on ollut tänäkin vuonna ilo tehdä töitä.
Tämän lukuvuoden alusta Lyseon lukio muutti hieman muotoaan. Nyt Lyseon lukiossa on kolme toimipistettä: Kerimäen, keskustan ja Punkaharjun toimipisteet. Yhteistyö eri toimipisteiden välillä on mielestäni sujunut saumattomasti. Lyseon rehtoristo on muodostanut hyvän työryhmän jonka puitteissa on pohdittu Lyseon kehittämistä ja yhteistyötä kaupungin lukiokoulutuksessa. Kaikkien toimipisteiden opettajat ovat osoittautuneet rautaisiksi ammattilaisiksi, joiden kanssa on helppo tehdä yhteistyötä. Eri toimipisteiden käytänteiden vertaaminen ja osittainen yhtenäistäminen on ollut mielestäni erittäin hyödyllistä.
Kuluneen lukuvuoden jälkeen Lyseon opettajakunnasta jää ansaitulle eläkkeelle kaksi opettajaa; Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorit Ulla Litmanen ja Heli Tikkanen. Toivotan heille miellyttäviä eläkepäiviä.
Lukiokoulutus on tällä hetkellä varsin suuren mullistuksen keskellä. Suomessa on herätty siihen, että lukiokoulutus on jäämässä ajastaan jälkeen. Lukiossa ei käytetä tällä hetkellä hyväksi tietotekniikkaa riittävästi, jotta Suomen tietotekninen kilpailukyky kyettäisiin säilyttämään. Niinpä mm. Opetushallitus kannustaa lukioita kehittämään tietoteknisiä valmiuksiaan ja kehittämään opetustaan yhä enemmän tietotekniikkaa hyödyntävään suuntaan. Myös ylioppilaskirjoitukset ovat muuttumassa sähköisiksi. Tämä haastaa jokaisen opettajan kehittämään opetustaan sähköisemmäksi. Opettajien on ryhdyttävä miettimään keinoja, joilla he pystyvät vastaamaan ajan haasteisiin. Vaikka olemme uuden edessä, eivät vanhatkaan opetusmenetelmät ole muuttuneet kelvottomiksi. Kyseessä on enemmänkin uusien tapojen etsiminen, jolla lukio-opiskelua saadaan monipuolistettua ja vastaamaan nykypäivän tarpeita. Lukion tehtävänä on antaa opiskelijoille kyky elinikäiseen oppimiseen ja tarjota taidot tehokkaaseen jatko-opiskeluun. Lisäksi koulutuksen tulee tukea opiskelijoiden edellytyksiä elinikäiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen elämänsä aikana.
Opetus- ja Kulttuuriministeriö on linjannut että vuoden 2017 alusta lukiokoulutuksen järjestämisluvat on anottava uudelleen. Jotta luvan saa, pitää lukiokoulutuksen opetuksen järjestäjän alueella olla vähintään 500 opiskelijan opiskelijapohja. Lähialueella tällaista opiskelijamäärää sisältävää aluetta ei ole kuin Savonlinnassa. Tämä linjaus aiheuttaa muutoksia valtakunnan lukiokentässä. Ilmeinen seuraus tästä näyttää olevan että Savonlinnan Lyseon lukion merkitys alueen koulutuksessa muodostuu entistä suuremmaksi.
Lyseon lukio on alueen suurin lukio, jolla on laaja ja kattava kurssitarjonta lähiopetuksena. Haluammekin olla aktiivisesti mukana mietittäessä seudun koulutusrakenteen kehittämistä sellaiseksi, että jokainen nuori, asuinpaikastaan riippumatta, voi opiskella tarvitsemiaan ja haluamiaan opintopolkuja.
Ylioppilaskirjoitukset
Tänä keväänä Lyseon lukiosta valmistuu 108 uutta ylioppilasta.
Lyseon lukion osalta kirjoitukset menivät odotetusti ja tulokset olivat edeltäviä vuosia parempia. Tänään osa tulevista ylioppilaista voi nauttia huipputuloksista, osa heistä on tyytynyt kohtuullisempaan suoritukseen. Nykyinen järjestelmä antaa myös mahdollisuuden parantaa tuloksia, mikäli siihen tuntuu olevan aihetta.
Vaikka opiskelijat itse opiskelevat ja vastaavat tuloksistaan, saavat he opettajilta tukea, ohjausta, kannustusta ja joskus jopa patistelua työntekoon. Haluankin kiittää opettajia erinomaisesta työstä opiskelijan opintojen tukemisessa.
Uudet ylioppilaat
Kun pitkän opintoputken jälkeen saatte laittaa päähänne valkoisen lakin merkiksi ylioppilastutkinnon suorittamisesta, olette saavuttaneet yhden tavoitteen elämässänne. Jollekin se on ollut todella kovan työn takana, joku toinen on saattanut päästä hieman helpommalla.
Nyt kun lähdette elämässänne kohti uusia haasteita, toivon että muistatte olevanne osa pitkää jatkumoa. Savonlinnan Lyseosta on valmistunut ylioppilaita jo 1800-luvulta asti. Lyseolaisuus on ominaisuus joka säilyy läpi koko elämän. Tämän voi huomata tänäänkin kun vuonna 1954 Lyseosta kirjoittaneet ylioppilaat toivat oman tervehdyksensä. Turhaan ei sanotakaan: kerran lyseolainen, aina lyseolainen.
Toivotan teille kaikkea hyvää tulevaisuuden haasteisiinne.
rehtori Ismo Falck
Savonlinnan lyseon lukioVuosikertomus 2013-201416.5.2014