Kirjakauppa Knut Possen vuosittain Savonlinnan lukioille järjestämän novellikilpailun voitti tänä vuonna Lyseon ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Outi Karhu. Onnittelut Outille! Kirjoittajan luvallla julkaisemme novellin vuosikertomuksessamme.
Sisu, sauna ja susiraja
Lumi satoi maahan painavina, märkinä hiutaleina, jotka kastelivat sotapuvut ja päässä keinuvat kypärät ja karvalakit. Miesten kaljut, kiharat, puolipitkät ja lyhyet kuontalot. Lapaset ja huopatossut. Oli yllättävän kylmä, vaikka lämpömittari ei hiponutkaan kuin nipin napin miinusasteita. Tuuli toi mukanaan jäätävää ilmaa idästä, mikä kylmyydessään tuntui jopa tappavammalta kuin itse vihollinen. Kuin ryssä.
Luutnantti Ryhänen, pitkänpuoleinen, rehti mies, jonka matala ääni kuulosti oopperalaulajalta, asteli korsun reunalla mietteissään. Hän oli tyytyväinen miehiinsä, jotka päivästä toiseen jaksoivat taistella vaikeissa, epäinhimillisissä olosuhteissa vihollista vastaan. Ryhänen oli onnellinen siitä, ettei toisissa rykmenteissä ruton lailla levinnyt pelkuruus, jopa osittainen sotarikollisuus, ollut iskenyt heidän miehiinsä. Yksikään hänen alaisuudessaan sotiva mies ei ollut langennut sotarikokseen.
Ei tietenkään. He olivat rautaa.
Ryhänen naurahti. Pitkästä aikaa oli niin rauhallista, että oli aikaa antaa katseen valua konekiväärien ja tykistöjen lomasta vähän toisenlaisiin asioihin. Hänen hartiansa rentoutuivat ja jäykkä ilme suli pala palalta lievään hymyyn sitä mukaa, kun katse kiersi metsässä. Hän näki oravan hyppelevän oksalla ja varistelevan lunta maahan. Se näkyi illan hämyssä vain pienenä, tuskin havaittavissa olevana otuksena, joka liikkui sulavasti oksalta toiselle. Kurrea ei näyttänyt paleltavan, vaikka sen karvapeite ei ollut sateen eikä tuulen kestävä.
Ollapa yhtä kestävä, mietti Ryhänen mielessään ja käänsi katseensa takaisin sotatantereelle. Kerrankin oli hetki, jolloin hänen ei luutnanttina tarvinnut hermoilla miehistään tai vihollisesta. Jos sulki silmänsä, pystyi kuvittelemaan itsensä takaisin koti-Suomen metsiin. Kotiin. Ihan kuin emäntä olisi passittanut hänet vain kuusisavottaan tai hirvimetsään. ”Sie senkin kelevoton käppänä!” vaimo huutaisi. ”Siusta ei kyllä sitten ikinä ole mihkään!”
Tovin Ryhänen luuli kuulevansa Anna-Liisan tympeän, kyllästyneen ääneen, mutta havahtui sitten mietteistään tajutessaan, ettei äänen lähde ollutkaan hänen rakas vaimonsa. Ympärillä oli tapahtunut jotain. Kuului valtava räsähdys, pamahdus, joka herätti Ryhäsen. Hän tarttui nopeasti aseeseensa ja karjahti kuuluvalla, voimakkaalla äänellä:
”Miehet ulos! Ne tulloo!”
Samaan aikaan toisaalla sotamiehet Pirinen, Liiranen ja Virtanen löivät korttia korsun uumenissa. He istuivat korsun häthätää kootuilla lavereilla ja kuuntelivat, kuinka suurin osa muista nukkui ainakin näennäisen rauhallisina. Jostain kuului pientä yninää, toisaalta korvia huumaavaa kuorsausta. Se oli koiran unta, herkkää ja helposti särkyvää. Sellaista, josta heräisi, jos ryssä iskisi päälle.
Virtanen oli se pieni ja hennonoloinen mies, jossa riitti voimaa kuin hevosella. Liiranen oli pelokas ja kaikin puolin herkkä kaikelle vähänkin äänekkäälle. Koko kolmikosta vain Pirisellä oli kokemusta talvisodasta, kaksi muuta olivat päässeet palvelusikään vasta välirauhan aikana.
Marko Virtanen, suomalaisen pienviljelijä Johannes Virtasen poika, löi ässäparin pöytään.
”Piru vie”, kuului Pirisen suusta.
”No johan ny”, päivitteli Liiranen.
”Jep, jep”, totesi Virtanen voitonriemuisena.
Silloin kuului hälytys. Kolmikko, niin kuin muutkin korsussa lepäävät sotilaat, hyppäsivät nopeasti pystyyn ja pinkaisivat pää kolmantena jalkana takaisin maanpinnalle.
”Ne tulloo ny!” luutnantti Ryhänen karjui. ”Ne tulloo ny oikein joukolla!”
Sitten he jo kuulivatkin sen. Konekivääreiden tasaista, valittavaa papatusta ja räkätystä. Jokin ammus pamahti vain muutaman kymmenen metrin päähän heistä. Kuului ujeltava, susimainen ulvahdus ja heti sen perään pamahdus, kun ammus osui maahan. Sen jälkeen oli ihan hiljaista, oli kuin tärykalvot olisivat puhjenneet, niin hiljainen se hetki oli, kunnes uusi ammus osui vieläkin lähemmäs. Se tuli jo niin lähelle, että lennätti miesten päälle sirpaleita, mutaa ja lunta.
”Suatana”, miehet toistelivat. ”Ny pittää taistella.”
Virtanen tiesi mitä tehdä. Hän nappasi aseensa ja tarkkaili tilannetta omalta paikaltaan. Oli hämärää, melkein pimeää, mutta Marko tiesi silmiensä tottuvan pimeyteen nopeasti. Keho mukautui nopeasti muutoksiin. Hän tunsi sydämen tykyttävän tasaiseen, kovaan tempoonsa, kuin jonain kehosta irrallisena elimenä. Se pomppi miehen rinnassa yhä kiihtyvään tahtiin ja puski elimistöön verta, happea ja adrenaliinia. Se toimi kuin virkistävä pulahdus tunturipurossa. Adrenaliinin vaikutuksesta kaikki miehen aistit virittäytyivät äärimmilleen, niin, että hän kuuli ja näki kaiken mitä tapahtui.
Hän tiesi olevansa vahva. Hän oli. Hän tiesi, ettei kuolisi ikinä.
Jokainen ääni, jonka Marko kuuli, tuntui terävältä, ja jokainen kuva verkkokalvolla tarkentui äärimmäisyyteen asti.
Se ei riittänyt. Hän ei nähnyt vaaraa, ennen kuin se tuli päälle.
Pamahdus tuli niin yllättäen, niin äkkiä, ettei hän osannut sitä odottaa. Kranaatin isku oli sen verran voimakas, se tuli ihan pirun lähelle, että ammuksen aiheuttama paineaalto lennätti miehen vasten korsun mutaista seinää. Yhtäkkiä jostain tuli toinen, entistä lähemmäksi tullut kranaatti, joka iskeytyi suoraan korsuun. Koko rakennelma romahti iskun voimasta suoraan Markon päälle. Kaikki, mikä vielä äskettäin oli ollut yhtä suurta rakennusta, mureni pala palalta miehen harteille.
”Äiti! Äiti!” Marko huusi kauhuissaan. Hänen kädessään ollut kivääri putosi rämähtäen maahan ja polvet pettivät alta. Mies kaatui maahan ja vaikeroi.
”Mie… mie kuolen”, hän nyyhkytti. ”Miun… miun on pakko päästä täältä poies.”
Multaa tunkeutui suuhun ja silmiin, tuntui kylmältä, kostealta. Ei ollut turvaa minne hakeutua, ei kohtaa mistä ottaa kiinni. Tovin hän luuli kuolevansa siihen paikkaan. Paniikki iski häneen kuin paholainen. Se riisti häneltä rauhallisuuden, rautaisen ammattitaidon, ja antoi tilalle pelkoa ja kauhua. Se pakotti hänet vapisemaan ja hokemaan samaa mantraa uudelleen ja uudelleen: ”Mie kuolen. Mie kuolen.”
Virtasen kädet vapisivat ja suu ei kyennyt muodostamaan haluttuja sanoja. Vain vaivoin hän pääsi tomuisesta, pimeästä korsusta ulos. Hän hoiperteli takaisin raittiiseen ilmaan miten taisi, välillä ottaen tukea romahtaneesta seinästä, välillä ryömien.
Hänen päässään takoi vain yksi ajatus:
Vihollisia kaikkialla. Ihan kaikkialla.
”Jumalaare, kun ne osuivat lähelle. Ootko sää kunnossa?” kyseli Pirinen, joka oli juoksujalkaa saapunut romahtaneen korsun luokse. Vihollisen harmaina pisteinä juosseet sotamiehet olivat laonneet maahan kuolleina ja konekiväärien tykitys vaimentunut olemattomiin. Jokainen hengissä pysynyt mies saattoi taas hengähtää hieman.
”Mie… Mie oon ihan kunnossa”, Virtanen änkytti ja tuijotti eteensä hölmönä, tajuamatta oikein mitään. Vasta nyt miehen katse alkoi hahmottaa näkemäänsä ja korvat kuulemaansa. Enää ei vihollisen ammukset voineet vahingoittaa häntä.
Marko näki edessään pienellä maakaistaleella, ei-kenenkään-maalla, venäläisten sotilaiden ruumiita, joiden vääntyneet jalat ja irvistykseen, kivuliaaseen ilmeeseen jääneet kasvot saivat hänet tajuamaan väistämättömän totuuden.
Jos joku ei olisi tappanut heitä, he olisivat tappaneet hänet. Noilla venäläisillä oli ollut kädessään hänen tulevaisuutensa.
”Tapoitko sie noi?” Marko kysyi Piriseltä.
”Toisen mää pamautin, ton tummemman. Mää en tiärä, kuka ton toisen ampu.”
Marko huokaisi. Hän katseli hetken toveriaan – Pirisen vakavia kasvoja ja jäähileestä kiiltävää parransänkeä –, kunnes käänsi katseensa takaisin venäläisten sotilaiden ruumiisiin. Jo pian mies nousi asemastaan ja kauhoi lumen läpi ruumiiden luokse. Oli pirun kylmä, mutta Marko ei välittänyt. Hän heitti lapasensa hankeen ja kyykistyi ensimmäisen vastaan tulleen ruumiin vierelle. Hän kaiveli kuolleen taskuja ja tarkasteli vaatteita. Otti yhden tavaran sieltä, toisen täältä.
Ryssältä sai ottaa vain sen verran, mitä tarvitsi. Aseita, muonavarastoja, kenkiä ja lapasia. Rannekelloja tai sikareita. Joku nappasi mukaansa kokardeja tai natsoja, kuin rehvastellakseen että tällaisen minä alas ammuin, mutta useimpien mielestä se oli jo liikaa. Se oli loukkaavaa vihollista kohtaan, joka kaikesta huolimatta omisti aivan samanlaisen elämän kuin he muutkin.
Vai omistiko? Eivätkö ryssät olleetkaan pelkkiä ihmiseksi pukeutuneita koneita?
Sitä he sinä iltana korsuissaan kuumeisesti miettivät. Marko oli löytänyt paleltuneelta venäläiseltä lompakon täynnä vierasmaalaista rahaa.
”Ryöstettyjä ruplia”, tokaisi siihen Pirinen.
”Ja paskat. Miks ryöstää omalta mualtaan?”
”Ne ryssät on kuule ahneita sikoja. Ottavat pakolla naiset ja rahan, jättävät jälkeensä epätoivoa ja sortoa”, vastasi Liiranen halveksuen. Siihen ei kellään ollut vastaansanomista, vaikka joka puolelta kuuluikin pientä mutinaa ja tuhinaa.
Tovin lompakkoa kaiveltuaan he löysivät pienen valokuva-albumin, aivan kokoon käärityn ja rytätyn, lompakon sivutaskusta. Se sisälsi erään kauniin naisen, olisiko peräti tyttöystävän, kuvia niin monta kappaletta, että niistä olisi riittänyt muillekin.
”Pahus. Kaunis flikka.”
”Äläpä muuta viserrä.”
Herjaa he eivät siitä naisesta heittäneet, eivät, vaikka yleensä he puhuivat naisista ronskisti ja suoraan. Niin kuin mies nyt miehelle puhuu. Tästä he eivät uskaltaneet. Myöhemmin, selvittyään sodasta paremmille apajille, Marko muisteli sitä tapahtumaa usein. Tuolloin he olivat ensimmäisiä kertoja tunteneet, ettei tämä vihollinen – mikä lie ryssä – ollutkaan vain eläin tai jokin hirviö. Ne sotamiehet olivat eläviä, tuntevia miehiä vaimoineen ja äiteineen. Niilläkin oli joku, joka odotti heitä kotiin elävänä, tai jos ei elävänä, niin useimmat omaiset tahtoivat edes jonkun muistoesineen pojastaan tai miehestään.
Silmälasit. Sukkaparin.
Vaihtoehtoja oli monta.
Seuraavana päivänä Marko näki ihan ensimmäistä kertaa vihollisen alle sadan metrin päässä. Harvoin hän niin lähellä rajaa edes ryömi. Hän oli tottunut miinoihin ja kranaatteihin, laukauksiin ja pommituksiin, mutta tällainen mies, silmästä silmään, ilmielävänä melkein edessä, oli jotain aivan uutta.
Ja kappas, se oli aivan samanlainen kuin Marko. Nuori, ketterä ja varsin kiivaan näköinen. Se hiiviskeli niin lähellä suomalaisten rajaa kyyryssä ja pelokkaana, että Marko uskalsi veikata sen eksyneen kavereistaan. Miehellä oli päällään puna-armeijan nuttu, ja kädessään se piteli kivääriä, joka vain juuri ja juuri näkyi Markolle asti. Venäläinen oli selvästi nuorempaa polvea, niin nuorta, että tuskin edes täysi-ikäinen. Markoa oikein palelsi katsellessa sitä miestä, poikaa vasta. Eihän se mitään ollut kokenut elämässään! Ihan lapsi vasta! Se hengitti, tunsi ja eli. Se rakasti jotakuta jossain ja kaipasi jonnekin muualle.
Marko nousi paikaltaan vain vähän, jotta näki vihollisen tulevan. Tähtäys, liipaisimen painallus ja osuma. Poika sai luodin suoraan rintakehäänsä. Se kaatui maahan kuin hidastetussa mykkäfilmissä ja sätki siinä hetken, kunnes jalkakaan ei enää liikahtanut. Poika oli kuollut.
Tätä hetkeä Marko oli sisimmässään pelännyt. Entä jos hän… juuri hän, tavallinen, kunnollinen mies… menettää inhimillisyytensä ja ampuu tuntematta mitään? Ei tunne vihaa, ei surua.
Marko joutui kääntämään katseensa pois nuoren pojan ruumiista. Hän hengitteli hetken talven kylmää, keuhkoissa asti jäätävältä tuntuvaa ilmaa ja katseli ympärilleen. Hän varoi vilkaisemasta pojan ruumista, vaikka kuva maassa makaavasta sotamiehestä ei poistunutkaan miehen verkkokalvoilta. Marko puristi kivääriään tiukasti nyrkkiin, niin, että rystyset hohtivat valkoisina muustakin kuin pelkästä kylmyydestä.
Ketkä jäivät poikaa kaipaamaan nyt, kun hän oli kuollut? Kuka kertoisi äidille? Purskahtaisiko äiti lohduttomaan itkuun, repisikö lähettiraukan palasiksi ja kiroaisiko koko Neuvostoliiton helvetin tuliin?
Ryhdistäydy, mies! Pysy tässä hetkessä! Kokoa itsesi, herranjumala!
Marko nousi paikaltaan, käveli ruumiin luokse polviin asti ylettyvässä lumihangessa, nappasi tältä kaiken arvokkaan ja häipyi takaisin omalle puolelleen. Vasta korsun suojissa hän uskalsi katsella tappamansa venäläisen esineitä.
Rannekello. Varmasti varastettu joltakulta jo kuolleelta suomalaiselta.
Kynä.
Saksalainen ase.
Karvavuoriset huopikkaat.
Markosta oli outoa pitää päällään vaatteita, joita vielä äsken oli käyttänyt joku aivan muu. Joku, joka olisi ampunut ensin, jos olisi nähnyt hänet kahta sekuntia aiemmin.
Päivän tullessa iltaan luutnantti Ryhänen käski miesten kärrätä lähelle ammutut ruumiit metsikön suojiin joukkohautoihin. Ryhänen oli kuuluisa siitä, ettei hän sallinut kenenkään ruumiin vain mädäntyä pakkasessa, oli se sitten omaa taikka vierasta sorttia.
”Ja pahus vieköön, ottakee ne lakit pois pääst. Haudan luona käyttäydytään kunnol”, se komenteli miehiään.
Miehet kippasivat ruumiit hautoihin, asettuivat riviin vieri viereen ja nieleskelivät kyyneleitään. Joku viritteli lauluntynkää. Joku piteli lakkiaan tiukasti vasten rintaansa ja näpersi molemmin käsin lakin kulunutta pintaa. Oli hiljaista kuin kirkossa. Tuntui ihan siltä kuin venäläisetkin olisivat pysäyttäneet koneensa ja kiväärinsä ja antaneet suomalaisille hetken rauhan. Markokin oli rauhoittunut ja seisoi paikallaan katse tiukasti suunnattuna kauas eteenpäin. Muutama tärisevin sormin huulille nostettu tupakka ennen jumalanpalvelusta oli tehnyt tehtävänsä.
Pienen mutta hartaan hautausseremonian jälkeen miehet lämmittivät saunan ja kiipesivät kukin omalle paikalleen saunan tulikuumalle lauteelle. Jopa luutnantti Ryhänen astui alaistensa joukkoon tasaveroisena, arvomerkeistään riisuttuna miehenä. Se herätti miehissä ihmetystä ja hämmennystä; he vilkuilivat toisiaan kulmien alta ja yrittivät kuumeisesti miettiä, mitä Ryhänen eleellään oikein aikoi. Miksi se heidän kanssaan oli näin tullut saunomaan?
”Heitäpä Virtanen vähän löylyä”, Ryhänen huudahti Markolle, eikä Markon auttanut kuin totella. Kuului kiukaan sihahdus, ja kuuma, polttava höyry pakotti miehet yhä vain kyyrympään.
”Eikös herra luutnantti itse ossoo kurkottoo muutaman metrin vasemmalle?” kuului saunan toiselta kulmalta.
”Mie mikkään luutnantti oo. Pelkkä Henkka vaan”, Ryhänen totesi ja näytti omaa, karvaista rintakehäänsä, jolta oli riisuttu jok´ikinen natsa ja arvomerkki. Mies istui heidän vierellään kuin kuka tahansa toinen ja rupesi jutustelemaan rentoon tyyliinsä. Alkuun se oli melkein kuin monologi, yksinpuhelu, mutta vähitellen yhä useampi mies yhtyi keskusteluun. Ryhänen kertoili omasta nuoruudestaan, siis siitä ajasta ennen sotaa, ja muisteli, kuinka vielä 20-luvulla jokaisen pojanklopin unelma oli käydä edes kerran Helsingissä.
”Ootko sää punikki?” kysyi joku.
”Mitä te ny tollasii meette kyselemähän? Sammaa muata me kaikki tääl ollaan. Sama piämiärä meil kaikil on.”
”Noh, kävitkö sää koskaan Hesassa?”
Ryhänen naurahti. Oli outoa, että juuri hänestä oli tullut se isähahmo kaikille muille, vaikkei ikäeroa sitten ollutkaan kuin se kymmenisen vuotta. Nuoremmatkin olivat vain viisitoista vuotta nuorempia.
”Mie oon asunu siel sen jäläkeen, kun eukko ei enää kattellu miuta, ja armeijastakin tul siirto muualle”, mies vastasi. Vastaus poiki heti innokkaita, uteliaita jatkokysymyksiä luutnanttiraukalle. Joku ihmetteli kiukaan viereltä, mitä mies siellä oikein oli puuhaillut. ”Millaista siellä on?” kyseli monikin.
Ryhänen kertoi hienoista tanssipaikoista ja uutuuttaan hohtavista klubeista, jotka vähitellen olivat rantautuneet Helsinkiin. Mies puhui ystävistään ja niiden kanssa vietetyistä hetkistä. Monet tarinat saivat koko saunan purskahtamaan nauruun.
Kaikista hulluinta – Ryhäsen mielestä – oli se kerta, jolloin hän ja ystävät päättivät lähteä katsastamaan kaupungin populaarimusiikin uusimmat tulokkaat. Tyhmintä jutussa oli se, ettei kenelläkään ollut aikomusta maksaa kalliita pääsylippuja ja konserttipaikkoja. He vain kiipesivät katolle, sieltä vessaan ja lavan taakse. Helppoa, nopeaa ja ilmaista.
”Joka ikisellä klubil ja keikkapaikal on oma heikkokohtasa”, Ryhänen kertoi näin jälkeenpäin. ”Ja mie tiiän niistä jokkaisen.”
Hän oli kuulemma nuorempana etsinyt seuraa klubeilta aina tällä tavoin. ”Jos meidän armeijaporukalla oli kokkoontuminen lavan ees, niin sitten hitto vie oli, ja mie menin sinne vaik läpi harmaan kiven.”
Päästyään vessoihin ja sieltä aina keikkapaikalle, porukka siirtyi seuraavaan. Eivät he kauaa viihtyneet yhdessä paikassa. Artistit vaihtuivat paremmasta huonompaan, ammattilaisista amatööreihin, aina verraten siihen, minkä tasoinen klubi oli. Parissa hienommassa paikassa ryysyiset, levottomat nuoret aiheuttivat lievää epäuskoa kanssaihmisissä. Heidät ajettiin nopeasti ulos.
Ryhäsen kertomus päättyi juuri, kun saunaan oli levinnyt syvä, jännittynyt hiljaisuus. Harvoin miehet näin hiljaa olivat, sen Markokin huomasi. Koko konkkaronkka oli syventynyt kuuntelemaan Ryhäsen tarinointia.
”Elä vaan sano, et sie jäit kii?” Marko kysyi hetken päästä.
”Ai mie vai? No en tietenkään! En mie turhaan oo luutnantti!”
Siitä päivästä lähtien Ryhänen oli vain Henkka kaikille ja kaikkialla. Tunnelma korsussa ei ollut enää niin painostava, jos herra luutnantti sattui sinne samaan aikaan muiden kanssa.
Päinvastoin.
Ryhäsen hauskat, usein ronskit puheet säikäyttivät heidät aluksi, mutta loppuen lopuksi niistä kehkeytyi yhtä tärkeä rutiini kuin perjantain viinaillasta tai pyhäpäivien juhlaruokailuista. Niiden avulla pääsi hetkeksi pois. Viinan humalluttava vaikutus tai Ryhäsen täysin typerät jutut saivat miehet unohtamaan sen, että seuraavana päivänä kaikki olisi taas niin kuin ennenkin. He kävelisivät asemissaan, ampuisivat ja suojautuisivat kranaateilta.
Joku kuolisi.
Joku selviytyisi.
Kuin loputtomana ketjuna, josta ei pääsisi pois.
Savonlinnan lyseon lukioVuosikertomus 2013-201416.5.2014