Robot Dance ja Cern -hankkeet
Robot Dance
Robot Dance on kolmevuotinen kansainväinen Erasmus+ -hanke, joka käynnistyi syksyllä 2018. Lyseon lukion lisäksi hankkeessa on mukana Kuopion klassillinen lukio sekä kouluja Walesista ja Espanjasta. Hankkeen tarkoituksena on parantaa opettajien valmiuksia tarjota korkealaatuisia ja nykyaikaisia oppimiskokemuksia opiskelijoilleen, kehittää opiskelijoiden ongelmanratkaisukykyä ja ryhmätyöskentelytaitoja vastaamaan haasteisiin tulevaisuuden työ- ja elämäntilanteissa sekä lisäämään huoltajien ymmärrystä tieto- ja viestintäteknologian käytöstä modernissa luokkahuoneessa.
Kuopiossa järjestettiin marraskuussa ensimmäinen kordinaattoritapaaminen, jossa sovittiin siitä, kuinka hanketta lähdetään viemään eteenpäin. Kevätlukukauden aikana hankkeen tiimoilta on pidetty aloituskysely opiskelijoille, huoltajille ja opettajille. Kyselyn avulla kartoitettiin tieto- ja viestintätekniikan käyttöä ja käyttömahdollisuuksia kotona ja osana opetusta ja opiskelua. Huhtikuussa Kuopiossa oli GameJam-tapahtuman yhteydessä Lego Mindstorm EV3 -robottien käyttökoulutus, johon lyseolta osallistui yksi opettaja ja kaksi opiskelijaa. Kesäkuun alussa neljä opettajaa osallistuu Cardiffissa hanketapaamiseen, jossa opettajia koulutetaan Lego-robottien koodaamiseen ja niiden käyttöön opetuksessa.
Cern
Cern on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus, jossa työskentelee 2 600 työntekijää ja tuhansia vierailevia tutkijoita. Suomi on ollut yksi tutkimuskeskuksen 22 jäsenmaasta vuodesta 1991. Savonlinnan lyseon lukio valittiin keväällä 2017 mukaan CERN-tiedeopetusverkoston toimintaan yhdessä Jyväskylän Schildtin ja Lyseon lukion kanssa. Tiedeopetusverkoston tavoitteena on kehittää suomalaista tiedeopetusta.
Savonlinnan lyseon lukiossa toiminta toteutettiin osana koulukohtaista Fysiikan tiedekurssia (FY11). Tiedeopintoihin kuului teoriaoppitunteja kotimaassa ja tiedeleiri Cernissä Genevessä tammikuussa 2018. Tiedeleirille Geneveen pääsi 6 lyseon lukion opiskelijaa. Cernissä luennoitsijoina ja oppaina koeasemilla olivat Cernin tutkijat. Opetus oli pääasiassa äidinkielellä, mutta muutamia luentoja oli myös englanniksi.
Hankkeessa mukana olleet opiskelijat olivat fysiikasta kiinnostuneita ja fysiikan syventäviä kursseja opiskelleita 2. ja 3. vuoden opiskelijoita. Tiedeopetus ja tiedeleiri olivat unohtumaton kokemus opiskelijoille. Vierailu ja luennot avasivat uusia uramahdollisuuksia ja syvensivät tietoa hiukkasfysiikasta. Opiskelijoiden matkaan rahaa kerättiin yhteisillä talkoilla sekä kysymällä sponsoreita. Matkaa olivat tukemassa seuraavat yhdistykset ja yritykset:
- Norelco Oy
- Lumme Energia Oy
- Teollisuuden Voima Oyj
- Linnan Hammas Oy
- Lions Club Savonlinna

Sumukammion eli eräänlaisen hiukkasilmaisimen rakentamista Cernissä.

Tiedeleirin opiskelijat Cernissä CMS-koeasemalla noin 100 metriä maan pinnan alapuolella.