4. HYVINVOINTI JA OSALLISUUS
Sekä henkilöstön että opiskelijoiden hyvinvointi ja osallisuus ovat osa hyvää elämää, mutta myös edellytyksiä laadukkaalle oppimiselle ja sille, että koulu kokonaisuudessaan toimii hyvin. Lyseon arvoista hyvinvointiin ja osallisuuteen liittyvät erityisesti ystävällisyys, välittäminen ja huolenpito sekä yhdessä tekeminen ja rohkeus. Hyvinvoinnin näkökulmat ohjaavat siten Lyseon toimintaa ja jokaisen työtä niin arkisissa kohtaamisissa kuin osana opetusta. Yhteisöllisyyttä, turvallista ilmapiiriä ja mielen hyvinvointia edistävät toimintatavat ovat osa jokaista koulupäivää. Hyvinvointia edistävät mm. avoin tiedottaminen, aktiivinen palautteen kerääminen ja siihen reagoiminen sekä yhteiset tapahtumat. Opiskelijoita kannustetaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimista edistävään sekä liikunnalliseen elämäntapaan. Ruokailu on osa opiskelijoiden hyvinvointia.
Kouluhyvinvointi rakentuu kuitenkin pitkälti siitä, että niin opiskelijoiden kuin opettajienkin työ sujuu, jokainen saa vaikuttaa häntä itseään ja koko koulua koskeviin asioihin, vuorovaikutus on avointa ja ihmiset kohtaavat toinen toisensa kunnioittavasti ja ystävällisesti. Koska opiskelijat viettävät suuren osan kouluajastaan oppitunneilla, ovat monipuoliset ja erilaiset oppijat huomioon ottavat ja osallistavat opetusmenetelmät tärkeitä. Aktiivinen yhteistyö tukee opiskelijan oppimisen edellytyksiä, tervettä kehitystä ja hyvinvointia. Opinto-ohjauksella, muulla ohjauksella ja opiskeluhuollon toimivuudella on myös suuri merkitys opiskelijoiden hyvinvoinnille.
Osallisuuden näkökulmasta tärkeitä opiskelijaryhmiä ovat opiskelijakunnan hallitus, tutorit ja liikuntatutorit.
Lyseolla on ollut ja on käynnissä hyvinvointia edistäviä hankkeita. Lyseolla halutaan pitää huolta niin henkilökunnasta kuin opiskelijoistakin.
Toiminnan arviointi ja kehittäminen
Hyvinvoinnin ja osallisuuden toteutumisesta saadaan tietoa suorana palautteena opiskelijoilta, henkilökunnalta ja huoltajilta, opiskeluhuoltoryhmän kokouksissa, erilaisista opiskelija-, huoltaja- ja henkilöstökyselyistä sekä hankkeiden kyselyistä. Toisinaan koulun opettajat ja opiskelijat osallistuvat tutkimuksiin, joiden tulokset antavat myös tietoa hyvinvoinnista. Lisäksi tutkimustietoa saadaan kouluterveyskyselystä, lukiolaisbarometrista ja TEA-viisarista.
Hyvinvointiin ja osallisuuteen kiinnitetään jatkuvaa huomiota. Opiskelijakunnan osallistumista koulun yhteisiin asioihin pyritään lisäämään.
Savonlinnan lyseon lukion laatukäsikirja23.2.2024