Yhteisöllisyys lukiossa
Yhteisöllisyys ja kouluun kiinnittyminen edistävät koko kouluyhteisön hyvinvointia ja opiskeluympäristön turvallisuutta. Yhteisöllisyyden edistäminen ja ylläpitäminen on jokaisen kouluyhteisön jäsenen tehtävä, ja jokainen voi vaikuttaa siihen omalla käytöksellään ja toiminnallaan.
Yhteisöllisyyden kehittämisestä huolehditaan myös Lyseon Hyvinvointi ja yhteisöllisyys -teemaryhmän johdolla. Toiminnalla pyritään lisäämään henkilöstön työhyvinvointia ja koko koulun yhteisöllisyyttä. Myönteiseen työilmapiiriin ja toisten huomioimiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Lyseon lukion arvoista keskustellaan ja yhteisiä toimintasääntöjä kerrataan koko kouluyhteisössä. Urheilulinjalla ja urheiluakatemiaympäristössä on käytössä “Urheilijan vastuullisuuspassi” sekä eettisen urheilun periaatteiden mukainen valmennussopimus.
Yhteisön vuorovaikutuksessa korostuvat avoimuus, välittäminen ja keskinäinen arvostus. Tämä tuo Lyseon ilmapiiriin turvallisuutta. Yhteinen ohjaajuus ja yksilöllinen ja yhteisöllinen opiskeluhuolto edesauttavat opiskelijoiden osallisuutta, oppimista, hyvinvointia ja turvallisuutta. Opiskelijoilla on mahdollisuus saada säännösten mukaista ohjausta ja tukea, jossa otetaan huomioon heidän erityistarpeensa. Toiminnassa edistetään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kiireettömyyttä. Kiusaamista, häirintää, väkivaltaa, rasismia eikä syrjintää hyväksytä vaan niitä ennaltaehkäistään ja niihin puututaan.
Erilaiset opiskelijaryhmät ovat tärkeitä yhteisöllisyyden edistäjiä Lyseolla. Vuosittain valitaan ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoista tutoreita, liikuntatutoreita ja opiskelijakunnan hallituksen jäseniä. Opiskelijaryhmät toimivat toisaalta itsenäisesti ja toisaalta ohjaavien opettajien avustamana ja järjestävät yhteisöllistä toimintaa Lyseolla. Vaikka aloitteiden tekeminen ja palautteen anto opettajille ja koulun hallinnolle on mahdollista kaikille opiskelijoille, näiden ryhmien jäsenet ovat avainasemassa välittäessään tietoja opiskelijoiden kuulumisista ja toiveista henkilökunnalle. Opiskelijoiden tapahtumat, kuten penkkarit ja vanhojen päivä, ovat vuoden kohokohtia.
Tutkimuksissa on todettu ja konkreettisesti koulussa näkyy, että korona-ajan eristäytyminen heikensi nuorten sosiaalisia taitoja ja kykyä empatiaan toisia kohtaan. Sosiaalisen median tulisi yhdistää ihmisiä, mutta sillä on myös eristävä vaikutus, kun kanssakäymiseen ihmisten välille tulee laite ja digitaalinen kohina. Suuri osa nuorista viettää päivittäin tuntikausia sosiaalisen median ja digitaalisen viihdesisällön parissa. Tämä aiheuttaa haasteen kasvokkaisille kohtaamiselle ja yhteisöllisyyden rakentamiselle koulussa.
Toiminnan arviointi ja kehittäminen
Hyvinvoinnin edistäminen on yksi Lyseolla nimetyistä kehuittämiskohteista. Yhteisöllisyyden ylläpitäminen ja lisääminen ovat jatkuva prosessi ja osa kyseisen tavoitteen toteuttamista. Yhteisöllisyydestä saadaan palautetietoa eri kyselyiden avulla, opettajien havaitsemana sekä suorana palautteena opiskelijoilta.
Savonlinnan lyseon lukion laatukäsikirja23.2.2024