Yhteisöllisyys lukiossa

Yh­tei­söl­li­syys ja kou­luun kiin­nit­ty­mi­nen edis­tä­vät koko kou­lu­yh­tei­sön hy­vin­voin­tia ja opis­ke­lu­ym­pä­ris­tön tur­val­li­suut­ta. Yh­tei­söl­li­syy­den edis­tä­mi­nen ja yllä­pi­tä­mi­nen on jo­kai­sen kou­lu­yh­tei­sön jä­se­nen teh­tä­vä, ja jo­kai­nen voi vai­kut­taa sii­hen omal­la käy­tök­sel­lään ja toi­min­nal­laan.

Yh­tei­söl­li­syy­den ke­hit­tä­mi­ses­tä huo­leh­di­taan myös Ly­se­on Hy­vin­voin­ti ja yh­tei­söl­li­syys -tee­ma­ryh­män joh­dol­la. Toi­min­nal­la py­ri­tään li­sää­mään hen­ki­lös­tön työ­hy­vin­voin­tia ja koko kou­lun yh­tei­söl­li­syyt­tä. Myön­tei­seen työ­ilma­pii­riin ja tois­ten huo­mi­oi­mi­seen kiin­ni­te­tään eri­tyis­tä huo­mi­o­ta. Ly­se­on lu­ki­on ar­vois­ta kes­kus­tel­laan ja yh­tei­siä toi­min­ta­sään­tö­jä ker­ra­taan koko kou­lu­yh­tei­sös­sä. Ur­hei­lu­lin­jal­la ja ur­hei­lu­a­ka­te­mi­a­ym­pä­ris­tös­sä on käy­tös­sä “Ur­hei­li­jan vas­tuul­li­suus­pas­si” sekä eet­ti­sen ur­hei­lun peri­aat­tei­den mu­kai­nen val­men­nus­so­pi­mus.

Yh­tei­sön vuo­ro­vai­ku­tuk­ses­sa ko­ros­tu­vat avoi­muus, vä­lit­tä­mi­nen ja kes­ki­näi­nen ar­vos­tus. Tämä tuo Ly­se­on ilma­pii­riin tur­val­li­suut­ta. Yh­tei­nen oh­jaa­juus ja yk­si­löl­li­nen ja yh­tei­söl­li­nen opis­ke­lu­huol­to edes­aut­ta­vat opis­ke­li­joi­den osal­li­suut­ta, op­pi­mis­ta, hy­vin­voin­tia ja tur­val­li­suut­ta. Opis­ke­li­joil­la on mah­dol­li­suus saa­da sään­nös­ten mu­kais­ta oh­jaus­ta ja tu­kea, jos­sa ote­taan huo­mi­oon hei­dän eri­tyis­tar­peen­sa. Toi­min­nas­sa edis­te­tään yh­den­ver­tai­suut­ta, tasa-ar­voa ja kii­reet­tö­myyt­tä. Kiu­saa­mis­ta, häi­rin­tää, väki­val­taa, ra­sis­mia eikä syr­jin­tää hy­väk­sy­tä vaan nii­tä en­nal­ta­eh­käis­tään ja nii­hin puu­tu­taan.

Eri­lai­set opis­ke­li­ja­ryh­mät ovat tär­kei­tä yh­tei­söl­li­syy­den edis­tä­jiä Ly­se­ol­la. Vuo­sit­tain va­li­taan en­sim­mäi­sen vuo­si­kurs­sin opis­ke­li­jois­ta tu­to­rei­ta, lii­kun­ta­tu­to­rei­ta ja opis­ke­li­ja­kun­nan hal­li­tuk­sen jä­se­niä. Opis­ke­li­ja­ryh­mät toi­mi­vat toi­saal­ta it­se­näi­ses­ti ja toi­saal­ta oh­jaa­vien opet­ta­jien avus­ta­ma­na ja jär­jes­tä­vät yh­tei­söl­lis­tä toi­min­taa Ly­se­ol­la. Vaik­ka aloit­tei­den te­ke­mi­nen ja pa­laut­teen anto opet­ta­jil­le ja kou­lun hal­lin­nol­le on mah­dol­lis­ta kai­kil­le opis­ke­li­joil­le, näi­den ryh­mien jä­se­net ovat avain­ase­mas­sa vä­lit­tä­es­sään tie­to­ja opis­ke­li­joi­den kuu­lu­mi­sis­ta ja toi­veis­ta hen­ki­lö­kun­nal­le. Opis­ke­li­joi­den ta­pah­tu­mat, ku­ten penk­ka­rit ja van­ho­jen päi­vä, ovat vuo­den koho­koh­tia.

Tut­ki­muk­sis­sa on to­det­tu ja konk­reet­ti­ses­ti kou­lus­sa nä­kyy, että ko­ro­na-ajan eris­täy­ty­mi­nen hei­ken­si nuor­ten so­si­aa­li­sia tai­to­ja ja ky­kyä em­pa­ti­aan toi­sia koh­taan. So­si­aa­li­sen me­di­an tu­li­si yh­dis­tää ih­mi­siä, mut­ta sil­lä on myös eris­tä­vä vai­ku­tus, kun kans­sa­käy­mi­seen ih­mis­ten vä­lil­le tu­lee lai­te ja di­gi­taa­li­nen ko­hi­na. Suu­ri osa nuo­ris­ta viet­tää päi­vit­täin tun­ti­kau­sia so­si­aa­li­sen me­di­an ja di­gi­taa­li­sen viih­de­si­säl­lön pa­ris­sa. Tämä ai­heut­taa haas­teen kas­vok­kai­sil­le koh­taa­mi­sel­le ja yh­tei­söl­li­syy­den ra­ken­ta­mi­sel­le kou­lus­sa.

Toiminnan arviointi ja kehittäminen

Hy­vin­voin­nin edis­tä­mi­nen on yksi Ly­se­ol­la ni­me­tyis­tä ke­huit­tä­mis­koh­teis­ta. Yh­tei­söl­li­syy­den yllä­pi­tä­mi­nen ja li­sää­mi­nen ovat jat­ku­va pro­ses­si ja osa ky­sei­sen ta­voit­teen to­teut­ta­mis­ta. Yh­tei­söl­li­syy­des­tä saa­daan pa­lau­te­tie­toa eri ky­se­lyi­den avul­la, opet­ta­jien ha­vait­se­ma­na sekä suo­ra­na pa­laut­tee­na opis­ke­li­joil­ta.

Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­ki­on laa­tu­käsi­kir­ja23.2.2024