Oppivelvollisuusikä nousi 18 vuoteen elokuussa 2021, ja samalla toisen asteen opinnot muuttuivat maksuttomiksi. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon. Oppivelvollisen nuoren huoltajan tai muun laillisen edustajan tulee huolehtia siitä, että nuori suorittaa oppivelvollisuuden (OVL 9 §). Lukiokoulutuksen tavoitteellinen suorittamisaika on kolme vuotta, mutta opiskelijalla on oikeus suorittaa lukion oppimäärä enintään neljässä vuodessa. Oppivelvollisen opiskelijan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma laaditaan siten, että hän suoriutuisi lukiokoulutuksesta vähintään neljässä vuodessa.
Oppivelvollisen tulee edistää opintojaan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Oppilaitoksessa suunnitellaan yhdessä opiskelijan, huoltajien ja tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa opintojen etenemisen ja opiskelijan tarvitsemat tukitoimet. Suunnitelmat kirjataan opiskelijan henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan. Oppivelvollisuuslain mukaan koulutuksen järjestäjän on seurattava oppivelvollisen opintojen edistymistä ja ilmoitettava oppivelvollisen huoltajalle ja muulle lailliselle edustajalle, jos oppivelvollinen ei suorita opintojaan opiskelusuunnitelmansa mukaisesti. Koulutuksen järjestäjän on lisäksi selvitettävä oppivelvollisen saamien koulutuksen järjestäjän tukitoimien riittävyys sekä tarvittaessa ohjattava oppivelvollinen hakeutumaan muiden tarkoituksenmukaisten palveluiden piiriin.
Oppivelvollisuuskoulutusta järjestävillä sekä viimesijassa asuinkunnalla on velvollisuus ohjata ja valvoa oppivelvollisuuden suorittamista. Kun opiskelija aloittaa toisen asteen koulutuksessa, vastuu opiskelijan ohjauksesta, tuesta ja valvonnasta siirtyy tälle, esimerkiksi lukiokoulutuksen järjestäjälle. Vastuu siirtyy, kun opiskelija tosiasiassa on aloittanut opinnot. Jos opiskelija haluaa vaihtaa oppilaitoksesta tai alalta toiselle, koulutuksen järjestäjät ohjaavat ja tukevat opiskelijaa siihen saakka, kunnes opiskelija on aloittanut uudet opinnot. Tämän jälkeen vastuu siirtyy uudelle koulutuksen järjestäjälle. Tarvittaessa opiskelijaa ohjataan lisäksi sellaisten palvelujen piiriin (esim. sosiaali- tai terveyspalvelut, nuorisotoimen palvelut), jotka antavat tukea opiskelijan elämäntilanteeseen ja mahdollistavat opintojen jatkamisen.
Toiminnan arviointi ja kehittäminen
Lukio-opintojen läpäisyä ja keskeyttämistä seurataan valtakunnalliseen Koski-tietovarantoon, opiskelijavalintarekisteriin sekä oppivelvollisuusrekisteriin tallennettujen tietojen perusteella. Valpas-palvelun kautta oppivelvollisuuden ohjaus- ja valvontavastuussa olevan taho saa kokonaiskuvan oppivelvollisen tilanteesta.
Savonlinnan lyseon lukion laatukäsikirja23.2.2024