Savonlinnan lyseon lukiolla on oppilaitosyhteistyökumppaneita eri kouluasteilla. Sellaisia ovat Savonlinnan perusasteen koulut ja toisen asteen oppilaitokset, kuten Aikuislukio ja Savonlinnan taidelukio sekä Etelä-Savon muut lukiot ja Itä-Suomen lukioverkoston lukiot. Lisäksi toisen asteen yhteistyötä tehdään paikallisesti SAMIEDUn ja Tanhuvaaran urheiluopiston kanssa. Korkea-asteen yhteistyötä tehdään useiden korkeakoulujen ja yliopistojen kanssa. Yhteistyökumppaneissa on mukana myös vapaan sivistystyön oppilaitoksia. Vapaan sivistystyön oppilaitoksista yhteistyötä tehdään mm. Savonlinnan kesäyliopiston, Linnalan ja Savonlinnan kansanopiston kanssa.
Yhteistyössä perusasteen kanssa huolehditaan, että lukio-opinnoista kiinnostuneet oppilaat saavat riittävää ja oikeaa ja kiinnostavaa tietoa Lyseon lukiosta. Toisaalta huolehditaan siitä, että lukio saa riittävät tiedot uusista opiskelijoista yläkoulu-lukio-nivelvaiheessa. Tässä ovat huoltajien lisäksi avainasemassa yhteistyökumppaneina peruskoulun erityisopettajat ja opinto-ohjaajat.
Lyseon opiskelija voi opintojensa ohella suorittaa ammatillisia opintoja. Näiden opintojen tekeminen on järjestetty mahdollisimman joustavaksi. Halutessaan opiskelija voi tehdä ammatillisia opintokokonaisuuksia tai jopa ammatillisen tutkinnon lukiotutkinnon lisäksi. SAMIEDU tarjoaa opintoja Lyseon projektiviikolla.
Korkea-asteen suuntaan tehdään yhteistyötä erityisesti XAMK-ammattikorkean kanssa. Lyseolaiset voivat suorittaa ilmaiseksi verkko-opintoja XAMKin avoimen ammattikorkeakoulun opintotarjonnasta. Lyseon urheilulinja ja Xamkin fysioterapeuttiopiskelijat tekevät yhteistyötä lukuvuosittain. Ensimmäisellä vuosikurssilla opiskelevat urheilulinjalaiset saavat harjoittelun ja opiskelun tueksi ohjausta kokonaisrasittavuuden arviointiin, mikä tarkoittaa laajaa tietopakettia ja työkaluja, joilla harjoittelua ja opiskelua voidaan tehostaa. Xamkin opiskelijat saavat vastineeksi hyödyllistä käytännön harjoittelua ja tuntumaa asiakaspalveluun. Yhteistyötä Xamkin liikunnanohjaajaopiskelijoiden kanssa tehdään myös valmennuksen yhteistyöprojektissa. Lisäksi XAMK tarjoaa lyseolaisille opintojaksoja projektiviikolla.
Myös Itä-Suomen ja Oulun yliopistot sekä Lappeenrannan LUT-yliopisto ovat yhteistyökumppaneita. Savonlinnan lyseon lukio on tehnyt keväällä 2022 yhteistyösopimuksen Itä-Suomen yliopiston kanssa, ja jatkossa lukion opiskelijat voivat tehdä maksutta Itä-Suomen yliopiston avoimen opintojaksoja. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) tarjoaa lukiolaisillemme Elektroniikan perusteet -opintojakson. OP02-opintojakson vierailuissa yhteistyötä tehdään useiden eri korkea-asteen oppilaitosten kanssa. Yhteistyö eri ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa toteutuu myös tiedotustilaisuuksina ja tutustumisvierailuina edellä mainituissa oppilaitoksissa.
Yhteistyötä jatko-opintopaikkojen ja työelämän kanssa vahvistetaan eri oppiaineissa infotilaisuuksien, asiantuntijavierailujen ja yrityskäyntien muodossa. Yhteistyössä Talous ja nuoret (TAT) ja Jyväskylän yliopiston kanssa tarjotaan Digitaalisia bisneskursseja ja Lukiolaisten sijoittajakoulua. Nuorkauppakamari on yksi yhteistyökumppaneista talouselämän saralla. Projektiviikolla opiskelijat voivat tutustua työelämään Lukio-TETissä.
Muita yhteistyökumppaneita ovat eri yhteyksissä järjestöt, kuten Yeesi ry, MLL ja HelsinkiMissio. Yhteistyö paikallisten urheiluseurojen kanssa kuuluu keskeisenä osana Lyseon urheilulinjan toimintaan. Yhteistyötä tehdään myös kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimijoiden sekä kaupunginkirjaston kanssa. Yhteistyö mahdollistaa kirjailijavierailut, teatteriesitykset, lausuntaesitykset, elokuvat, konsertit ja muut opiskelijoille tarkoitetut tilaisuudet ja teemapäivät joko toteutettuina koulussa tai koulun ulkopuolella. Nämä voivat olla opiskelijoiden omarahoitteisia tilaisuuksia. Lukuvuosittain tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat myös eri hankkeiden toimijat ja henkilöstö.
Toiminnnan arviointi ja kehittäminen
Yhteistyötä perusasteen kanssa kehitetään jatkuvasti. Toisen asteen oppilaitosten välistä yhteistyötä jatketaan ja sitä kehitetään koulutuksen kehittämissuunnitelman (KESU) linjausten mukaisesti. Yhteistyökumppaneiden ja verkostojen kanssa tehtävää yhteistyötä arvioidaan lukuvuosittain. Yhteistyön eri muotoja ja tapahtumia nostetaan esille sekä seurataan esim. korkea-asteelle tehtävien avointen opintojen määrää.
Savonlinnan lyseon lukion laatukäsikirja23.2.2024