Tekoälysovellusten käyttö opinnoissa
Tekoälyä käyttävät sovellukset kehittyvät nopeasti. Jo nyt niitä käytetään työelämässä ja opinnoissa monipuolisesti. Ohjelmia tulee kuitenkin käyttää vastuullisesti ja niiden rajoitukset sekä käyttöehdot huomioiden.
Tekoälyavusteisten chat- yms. sovellusten tietoturvallisuutta ei ole tarkistettu, ja vaikka ne tarkistettaisiinkin, ne eivät tule saamaan hyväksyntää, koska ne keräävät käyttäjien henkilötietoja. Siksi niitä ei voi käyttää koulussa.
Lisäksi kirjautuminen sovelluksiin ja käyttöehtojen hyväksyminen on sopimuksen solmimista palveluntarjoajan kanssa. Alle 18-vuotias ei voi solmia itsenäisesti sopimuksia, joten kirjautumiseen tulee olla huoltajan lupa. Koulu ei edellytä opiskelijalta kirjautumista vaativien ohjelmien käyttöä.
Poikkeuksina edellä sanottuun ovat jo aikaisemmin hyväksytyt ohjelmat, joihin on tullut tekoälyavustus. Adobe Expressiin ja ThingLinkiin saa kirjautua edu.savonlinna-tunnuksilla.
Mikäli opiskelija haluaa käyttää tekoälysovelluksia koulutehtävissä, hänen tulee
- kysyä siihen opettajan lupa = ilman erikseen annettua lupaa sovelluksia ei saa käyttää.
- jos lupa on myönnetty, selittää osana tehtävää, miten on tekoälyä käyttänyt (esimerkiksi jos pohjateksti, jota opiskelija muokkaa, on tekoälyn tekemä, tulee pohjateksti liittää mukaan tehtävään samoin kuin ohje tai kysymys, jonka perusteella tekoäly on tehnyt tekstin).
- noudattaa muita koulun aiheesta antamia ohjeita.
Tekoälysovellusten käytössä huomioitavaa:
- Mikäli opiskelija käyttää tekoälyä, mutta ei ilmoita sitä, vaan esittää tuotoksen omanaan, kyseessä on plagiointiin rinnastuva rike. Tapauksessa toimitaan koulun opinto-oppaassa olevien ohjeiden mukaan.
- Sovellusten tietoturva ei pääsääntöisesti ole EU:n tietosuojadirektiivin (GDPR) ja tekoälyasetuksen (AI Act) mukainen. Mitään henkilökohtaisia (omia tai muiden) tietoja ei pidä laittaa ohjelmiin.
- Tekijänoikeuden suojaamia aineistoja ei saa syöttää tekoälysovelluksiin. Esimerkiksi oppikirjojen ja muiden kirjojen tekstit ovat pääsääntöisesti tekijänoikeussuojattuja.
- Tekstiä generoivat sovellukset on koulutettu ”miellyttämään” käyttäjää, joten ne tuottavat tekstiä niille opetetun aineiston perusteella riippumatta siitä, onko sisältö totta. Ne eivät ole luotettavia tiedonlähteitä, vaan faktat on aina tarkistettava.