Vilppi on kiellettyjen keinojen käyttämistä opintosuorituksessa. Vilppiä on esimerkiksi lähteiden tai apuvälineiden käyttö tehtävässä tai kokeessa silloin, kun tehtävä tai koe tulee tehdä oman ajattelun ja muistin perusteella.
Plagioinnilla tarkoitetaan toisen henkilön ideoiden, tietojen, kielen ja kirjoituksen käyttöä silloin, kun se tehdään ilman alkuperäisen lähteen asianmukaista ilmoittamista. Plagiointi voi olla joko
- varastamista: toisen henkilön esittämien ideoiden tai sanojen esittämistä omanaan; toisen esittämän tuotannon siteeraamista ilman lähdemerkintää tai
- kirjallinen varkaus: jostain olemassa olevasta lähteestä peräisin olevan idean tai tuotoksen esittäminen uutena ja alkuperäisenä.
Suomen tutkimuseettinen neuvottelukunta on määritellyt plagiarismin seuraavasti: ”Luvatonta lainaamista (plagiarism) on jonkun toisen julkituoman tutkimussuunnitelman, käsikirjoituksen, artikkelin tai muun tekstin tai sen osan esittäminen omanaan.” (Lähde: Plagiarismi)
Mikäli opiskelija tuottaa vastauksia tehtäviin tai muita tuotoksia käyttäen tekoälyä koulun ohjeiden vastaisesti, rinnastetaan toiminta plagiointiin.
Vilpin seuraukset
Se osasuoritus, jossa opiskelija on käyttänyt vilppiä tai plagiointia hylätään (4). Mikäli osasuoritus on niin merkittävä, että se aiheuttaa opintojaksosta hylätyn arvosanan, opiskelijalla on oikeus yrittää korottaa yhden kerran koko opintojakson arvosanaa. Samoin menetellään, jos jokin opintoihin liittyvä arvioitava ja opintojakson arvosanaan vaikuttava suoritus osoittautuu plagiaatiksi.
Vilppitapaukset käsitellään rehtorin, kyseisen opintojakson opettajan ja asianomaisen opiskelijan kesken. Tästä tilanteesta laaditaan muistio, jonka asianosaiset allekirjoittavat. Vilpistä tiedotetaan aina opiskelijan huoltajalle.
Mikäli vilppi toistuu, annetaan edellä mainitun toimintatavan lisäksi kirjallinen varoitus.
Savonlinnan lyseon lukioOpinto-opas (LOPS 2021)18.3.2021