Opiskelijan tulee osallistua kaikille lukujärjestyksen mukaisille oppitunneille ja koulun yhteisiin tilaisuuksiin. Oppivelvollisella on aina myös oikeus osallistua opintojakson oppitunneille.
Poissaolot on selvitettävä välittömästi asiallisesti perusteltuna ryhmänohjaajalle tai aineenopettajalle. Alle 18-vuotiaan poissaoloselvityksistä vastaa huoltaja. Huoltajat selvittävät poissaolot pääsääntöisesti Wilman kautta. Mikäli poissaoloja on usein tai ne kestävät kauan, on asiasta hyvä lähettää Wilma-viestillä selitys. Ryhmänohjaaja ottaa runsaiden poissaolojen tai myöhästymisten vuoksi tarvittaessa yhteyttä opiskelijaan ja huoltajaan sen selvittämiseksi, kuinka opiskelijan opinnot etenevät ja millaista apua hänelle voidaan tarjota. Jotta opiskelija voi saada suoritusmerkinnän opintojaksosta, poissaolojen on oltava selvitettyjä.
Opiskelijalla on aina oikeus osallistua opetukseen, mutta opintojakso voi keskeytyä (K-merkintä), mikäli arvosanan perusteeksi ei ole riittävää näyttöä. Runsas poissaolojen määrä voi olla yksi syy keskeytymiseen, mutta poissaolot eivät automaattisesti aiheuta keskeytymistä, mikäli ne johtuvat opiskelijasta riippumattomasta syystä. Opettaja arvioi, riittävätkö näytöt arvosanaan, mihin arvosanaan ne riittävät tai onko opiskelijan mahdollista saada arvosana lisänäytön perusteella. Opettajan tulee varoittaa opiskelijaa ja alaikäisen opiskelijan huoltajaa etukäteen, mikäli keskeytymisvaara on olemassa.
Mikäli opiskelija sairastuu kesken päivän, hän menee terveydenhoitajan luo. Mikäli terveydenhoitaja ei ole tavattavissa, rehtori tai apulaisrehtori voivat antaa luvan poistua kesken koulupäivän.
Autokoulun tunnit, kampaajalla käynnit, vapaa-ajan harrastustoiminta ym. eivät ole päteviä syitä poissaololle. Pakottavissa tapauksissa asiasta voi keskustella etukäteen ryhmäohjaajan tai rehtorin kanssa.
Opiskelija vastaa itse poissaolon aikaisten tehtävien selvittämisestä ja itsenäisestä tekemisestä.
Poissaoloja eivät ole opettajan kanssa etukäteen sovitut tapahtumat, esim.
- osallistuminen ylioppilaskirjoituksiin
- osallistuminen koulun retkille
- osallistuminen koulun edustus- tai esiintymistehtäviin
- osallistuminen tutor- tai opiskelijakunnan hallituksen toimintaan
- käynnit opiskeluhuoltohenkilöstön luona, esim. terveydenhoitaja, erityisopettaja, opinto-ohjaaja, apulaisrehtori ja rehtori.
Näissäkin tilanteissa opiskelijan on otettava selvää tunneilla tehdyistä töistä ja läksyistä ja huolehdittava siitä, että ne on tehty. Poissaoloista tulee ilmoittaa etukäteen opettajalle.
Wilmassa nämä tapahtumat näkyvät tummanvihreänä EDU-merkintänä. Näitä ei lasketa poissaoloihin.
Yhdestä kolmeen päivän pituiset loma-anomukset osoitetaan ryhmänohjaajalle ja sitä pitemmät rehtorille. Loma-anomus tehdään sähköisesti Wilmassa.
Savonlinnan lyseon lukioOpinto-opas (LOPS 2021)18.3.2021