Kulunut lukuvuosi on sujunut Lyseossa hyvin. Opiskelu on sujunut mallikkaasti, penkkarit olivat mukavat ja vanhojen päivä juhlava. Haluankin kiittää opiskelijoita näistä ikimuistoisista elämyksistä. Lyseossa opiskelevat nuoret ovat tervehenkisiä, miellyttäviä ihmisiä. Heidän kanssaan on ollut tänäkin vuonna ilo tehdä töitä.
Tämän lukuvuoden aikana on jäänyt ja sen jälkeen jää opettajia viettämään ansaittuja eläkepäiviä. Opinto-ohjaaja Seija Auravuo jäi eläkkeelle marraskuun alusta 2016. Lämpimät kiitokset Seijalle Lyseon opiskelijoiden eteen tehdystä arvokkaasta ohjaustyöstä. Tämän kevään jälkeen eläkkeelle jäävät matemaattisten aineiden lehtorit Markku Mäkinen ja Risto Okkonen. Kiitokset myös heille heidän panoksestaan koulun ja opiskelijoiden hyväksi.
Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuosi näkyy Lyseon arjessa monin eri tavoin. Savonlinnan lyseo on ollut osa Suomen historiaa koko itsenäisyyden ajan. Tänään lakitettavat ylioppilaat edustavat Savonlinnan lyseon 125. vuosikertaa.
Nykymuotoisen ylioppilastutkinnon juuret ulottuvat Turun Akatemian pääsykuulusteluihin, joiden tarkoituksena oli aikoinaan mitata akatemiaan pyrkivien kokelaiden latinan ja kristinuskon perusteiden osaamista. Vuonna 1852 tutkinto sidottiin ensi kertaa lukion oppimäärään ja siitä nykymuotoisen ylioppilastutkinnon katsotaan saaneen alkunsa. Vuonna 1874 annettiin keisarillinen asetus ylioppilastutkinnosta, jonka myötä kuulusteluja alettiin suorittaa lyseoissa ympäri maan. Savonlinnassa lukiokoulutus alkoi vuonna 1884, kun tänne perustettiin Savonlinnan reaalilyseo. Ensimmäiset ylioppilaat lyseosta valmistuivat vuonna 1892. Heitä oli viisi kappaletta. Alun perin vain miehet saivat suorittaa arvostetun tutkinnon, mutta vuodesta 1901 myös naisilla on ollut mahdollisuus ylioppilastutkintoon ilman erillistä lupaa. Ylioppilastutkinto on tänä vuonna siis jo 165-vuotias, varsin pirteä ja hyvinvoiva vanhus. Suomen itsenäistyessä 1917, Lyseosta valmistui 12 ylioppilasta. Vuonna 1957 lyseosta valmistui 21 ylioppilasta ja vuonna 1967 42 ylioppilasta. Vuosien 1957 ja 1967 ylioppilaita on tämän kevään juhlassamme mukana ja he ovat lahjoittaneet valmistuville ylioppilaille stipendejä. Tänä keväänä Lyseon lukiosta valmistuu 101 ylioppilasta.
Lyseon lukion osalta ylioppilaskirjoitukset menivät varsin hyvin ja tulokset olivat edeltäviä vuosia parempia. Tänään osa tulevista ylioppilaista voi nauttia huipputuloksista, osa heistä on tyytynyt kohtuullisempaan suoritukseen. Nykyinen järjestelmä antaa myös mahdollisuuden parantaa tuloksia, mikäli siihen tuntuu olevan aihetta.
Vaikka opiskelijat itse opiskelevat ja vastaavat tuloksistaan, saavat he opettajilta tukea, ohjausta, kannustusta ja joskus jopa patistelua työntekoon. Haluankin kiittää opettajia erinomaisesta työstä opiskelijan opintojen tukemisessa. Nyt valmistuvassa ikäluokassa on ensi kertaa mukana Kerimäen ja Punkaharjun toimipisteessä opintonsa aloittaneita opiskelijoita, jotka ovat siirtyneet kolmanneksi vuodeksi keskustan toimipisteeseen opiskelemaan. Haluankin erikseen kiittää Kerimäen ja Punkaharjun toimipisteen henkilökuntaa hyvästä työstä, jota he ovat näiden opiskelijoiden eteen tehneet. Lisäksi kiitoksen hyvästä työstä ansaitsee perusopetuksen henkilökunta joka on luonut hyvän perustan opiskelulle lukiossa.
Uudet ylioppilaat
Arvoisat uudet ylioppilaat. Ylioppilastutkinto on ollut merkittävä osa maamme sivistyshistoriaa ja sen kehitystä itsenäiseksi ja laadukkaaksi valtioksi. Valtio ilman omaa sivistyneistöä ja korkeaa koulutusta ei olisi kehittynyt sellaiseksi mitä se nyt on. Tänään kysymys koulutuksen ja hyvinvoinnin välillä on entistä kriittisempi. Maailma uskoo, että education can make change, koulutus on avain kehitykseen ja hyvinvointiin. Siksi on tärkeä, että myös teidän ajatuksiinne omalta koulupolulta on jäänyt ajatus siitä, kuinka tärkeitä ja arvokkaita vuosia te olette saaneet koulussa viettää. Se takaa sen, että tulevaisuudessakin suomalainen koulu, ja suomalainen yhteiskunta on rankattu maailman valioiden joukkoon.
Toivon, että kun tänään lähdette, niin juhlitte onnistumisianne ja olette yhdessä onnellisia saavutuksistanne. Jakakaa se tunne vanhempienne kanssa, koska sponsorit on aina syytä pitää tyytyväisenä. Koskaan ei tiedä, milloin joutuu turvautumaan heidän apuunsa. Tehkää itsellenne onnellinen elämä, sellainen, jossa olette oikeasti oman elämänne sankareita. Hyviä ihmisiä, itsellenne ja muille.
Savonlinnan lyseon lukioVuosikertomus 2016-20178.5.2017