Lukuvuonna 2016-2017 koulumme on ollut mukana seuraavissa hankkeissa: Älylataamo, Voit(olla) paras oppija! sekä Itä-Suomen lukioista maailmalle
Älylataamo-hanke
Tässä hankkeessa on sisustettu yksi luokka ja sen yhteydessä oleva aulatila uudelleen. Kulunut lukuvuosi oli tilan viimeistelyn ja toiminnan vakiinnuttamisen aikaa. Hankkeessa sisustettuihin tiloihin – Älyeteiseen ja Älylataamo-luokkaan – saatiin lukukauden aikana lisää mukavuutta ja viihtyisyyttä mm. tyynyillä, huovilla ja valaisimilla. Tilan käyttöä vapaa-aikoina on lisännyt PlayStation-pelikonsolin ja kaiuttimien hankkiminen.
Hankkeeseen on kuulunut myös opettajien tutustumista muualla tehtyihin uusiin tilaratkaisuihin, pedagogisia työpajoja ja muihin vastaaviin hankkeisiin perehtymistä opetushallituksen järjestämissä tapahtumissa. Hankerahoitus päättyy kuluvana keväänä, joten oli myös tarpeen kartoittaa sekä opettajien että opiskelijoiden kokemuksia Älylataamosta.
Linkki opiskelijakyselyn tuloksiin
Linkki opettajakyselyn tuloksiin
Opiskelijakyselyn tulosten yhteenvetoa: Kyselyyn vastasi 190 opiskelijaa koulun n. 230:stä kahden ensimmäisen vuosikurssin opiskelijasta. Lähes kaikki (96 %) olivat olleet oppitunneilla Älylataamossa ja 70 % oli viettänyt siellä aikaa oppituntien ulkopuolella. Kyselyn tuloksia voidaan siis pitää varsin kattavina. Opiskelijoiden kokemusten mukaan oppitunneilla oli tehty kaikkea sitä, mitä lukio-opiskeluun yleensä kuuluu. Eniten mainintoja oli kohdissa ”opettajan luennointi” ja ”ryhmätyöt”. Suosittuja olivat olleet myös omatahtinen opiskelu ja kirjallisten tehtävien tekeminen. Lisäkysymyksessä opiskelijat olivat maininneet tunneilla käyneen vierailijoita.
Huomattava enemmistö arvioi Älylataamon hyväksi opiskelupaikaksi. 64 %:n mielestä siellä on miellyttävämpää opiskella kuin tavallisessa luokassa. 36 % arvioi opiskelumotivaationsa parantuneen uudessa tilassa, ja 22 % arvioi oppivansa Älylataamossa paremmin kuin muualla. Motivaation tai oppimisen heikkenemistä oli kokenut 4-7 % opiskelijoista. Loput arvioivat Älylataamon yhtä hyväksi oppimispaikaksi kuin muutkin luokat.
Kouluviihtyvyyden lisääjänä Älylataamo oli vieläkin selkeämmin opiskelijoiden suosiossa: 74 % arvioi sen parantavan viihtyvyyttä. Viihtyisyyden ja motivaation paranemisen yhteys näkyy avokysymysten vastauksissa. Monien opiskelijoiden mielestä Älylataamo on mukava paikka, koska siellä on pehmeät istuimet ja rento tunnelma, joka edistää oppimista. ”Työskentely on rennompaa ja sitä kautta asiat jää helpommin mieleen, kun on viihtyisä ympäristö, jossa opiskellaan”, eräs opiskelija kiteyttää.
Oppituntien ulkopuolella opiskelijat viettävät Älylataamossa päämäärätöntä vapaa-aikaa (”chillataan”, ”hengataan kavereiden kanssa”) ja pelaavat, mutta myös tekevät läksyjä ja opiskelevat kokeita varten. Opiskelijat toivovat hyvin yksimielisesti kouluun lisää Älylataamon tapaisia tiloja (89 %). Yleisesti voidaan todeta, että opiskelijat ovat ottaneet Älylataamon hyvin omakseen sekä opiskelu- että vapaa-ajan käyttöön ja kokevat oppivansa ja viihtyvänsä siellä hyvin.
Opettajakyselyn tulosten yhteenvetoa: Kyselyyn vastasi 18 Savonlinnan lyseon lukiolla päätoimisesti työskentelevästä noin 25 opettajasta. Heistä seitsemän eli 40 % oli osallistunut Älylataamon suunnitteluun ja rakentamiseen ja kuusi eli 33 % oli pitänyt siellä oppitunteja.Vastauksiin voi vaikuttaa jonkin verran se, että hankkeen kuluessa opettajakunnassa on tapahtunut varsin paljon muutoksia mm. eläkkeelle siirtymisten takia, joten vastaajista osa ei ole ollut lyseolla vielä esimerkiksi Älylataamon suunnittelu- ja käyttöönottovaiheessa.
Se, että opettajien palaverit ja opettajainkokoukset pidetään nykyisin Älylataamossa, näkyi yksimielisinä vastauksina kysymyksessä ”Missä muissa tilanteissa olet ollut Älylataamossa?”. Niiden lisäksi oli mainittu koulutustilanteet, palaverit opiskelijoiden kanssa ja infotilaisuudet tuleville opiskelijoille. Kun kysyttiin Älylataamon miellyttävyyttä työskentely-ympäristönä, puolet vastaajista ilmaisi jonkin kannan. Kolmen mielestä se on miellyttävämpi, viiden mielestä yhtä miellyttävä ja yhden mielestä vähemmän miellyttävä kuin tavallinen luokka. Kolme kuudesta Älylataamossa opettaneesta opettajasta oli toteuttanut pedagogisen muutoksen siten, että opiskelijoiden oma työskentely ja itsenäisyys olivat lisääntyneet.
Opettajan omaa motivaatiota kysyttiin avokysymyksellä, ja kun jätetään pois ”ei ole kokemusta” -vastaukset, kommentteja voidaan pitää ainakin varovaisen myönteisinä. ”Opiskelijat pitävät tilasta paljon ja ovat motivoituneita käyttämään sitä, joten onhan se mukavaa kun oppilaat tekevät töitä innostuneemmin”, sanoo eräs vastaaja. Kahdeksan opettajaa oli arvioinut opiskelijoiden motivaatiota Älylataamossa, ja heistä viiden mielestä se oli parantunut ja kolmen mielestä pysynyt ennallaan.
Kouluviihtyvyyttä Älylataamo oli lisännyt 13 opettajan mielestä (72%) ja 14 opettajaa (78 %) toivoisi koulussa olevan enemmän Älylataamon kaltaisia tiloja. Yleisesti voidaan sanoa, että osalla opettajista on vielä varsin vähän kokemuksia Älylataamosta erityisesti opetuskäytössä, mutta siellä opettaneiden kokemukset ovat varsin positiivisia.
Voitolla-hanke
Tämä on lukuvuoden aikana käynnistetty uusi hanke, joka koostuu kahdesta osa-alueesta. Ensimmäinen on nykyisen kirjastotilan muuttaminen monikäyttötilaksi, joka on myös opiskelijakunnan hallituksen käytössä. Kirjat siirretään pääosin nykyiseen opiskelijakunnan huoneeseen. Uudistukset ulottuvat myös Bulevardille eli käytävään kirjaston vieressä sekä sisäpihalle, joka on tarkoitus saada oleskelukäyttöön.
Lukuvuoden aikana saadaan valmiiksi tilojen suunnittelu ja välttämättömät muutostyöt, jotta varsinainen sisustaminen voi tapahtua seuraavan lukuvuoden alussa. Suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana niin opettajia kuin opiskelijoitakin. Lisäksi yhteistyötä on tehty SAMI:n ja Iskun kanssa.
Hankkeen toinen osa liittyy pelien ja pelillistämisen käyttöön opetuksessa ja opiskelussa. Tämä osa hanketta käynnistyy varsinaisesti seuraavan lukuvuoden aikana, mutta jo kuluneena keväänä muutamat opettajat ovat osallistuneet aiheeseen liittyvään Aluehallintoviraston järjestämään koulutukseen.
Itä-Suomen lukioista maailmalle
Savonlinnan lyseon lukio on mukana Itä-Suomen lukioista maailmalle -hankkeessa. Lehtori Anna Piipari osallistui marraskuussa 2016 hankkeen organisoimalle Nordic-Baltic -matkalle, jonka aikana tutustuttiin kouluhin ja opetukseen Baltian alueella. 4.4 vieraili koulullamme hankekoordinaattori Maarit Niskanen, joka kertoi kertoi opiskelijoillemme kansainvälistymisen ja kieltenopiskelun merkityksestä jatko-opinnoissa ja työelämässä.
Iltapäivällä Niskanen informoi koulumme opettajia kansainvälisyyshankkeista ja niiden rahoituksesta. 27.-28.4.2017 opiskelija Arttu Mäkelä edusti kouluamme Helsingissä pidetyssä Kotikansainvälisyystapahtumassa, johon osallistui opiskelijoita hankeessa mukana olevista lukioista.
Lukuvuoden aikana tehdyt hankehakemukset
Käynnissä olevien hankkeiden jatkoksi on lukuvuoden aikana haettu uusia hankkeita. Mikäli hakemukset hyväksytään, käynnistyvät ensi lukuvuoden alussa NordPlus Junior -rahoitteinen yhteistyö liettualaisen koulun kanssa maahanmuuttoon liittyvällä temmalla sekä Liikkuva toinen aste -hanke.
Oppimisympäristöjen laajentamiseen tarkoitetusta Opetushallituksen hankerahoituksesta pyritään saamaan virtuaalitodellisuuden, lisätyn todellisuuden ja 3D-skannauksen ja tulostuksen laitteita ja ohjelmistoja. Lisäksi urheilulukiostatuksen hakeminen on työllistänyt niin opettajia kuin koulun hallintoakin.
Savonlinnan lyseon lukioVuosikertomus 2016-20178.5.2017