Menettelytavat rike- ja häiriötilanteissa, asioiden selvittämisvastuut ja työnjako sekä kuulemis- ja kirjaamismenettelyt
Mikäli opettajan tai rehtorin tietoon tulee oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtunutta häirintää, kiusaamista, syrjintää tai väkivaltaa, hänen tulee ilmoittaa niistä epäillyn tekijän ja kohteena olevan alaikäisen opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Ilmoittaminen kirjataan Wilmaan kohtaan “Opiskelun lisätiedot”. Mikäli epäasialliseen toimintaan osallistuu oppilaitoksen ulkopuolisia tahoja, asiasta ilmoitetaan poliisille.
Mikäli opiskelija toimii lukioyhteisössä sovittujen pelisääntöjen vastaisesti, häntä tulee huomauttaa asiasta ja käydä kasvatuskeskustelu. Havainnon tehnyt huomauttaa asiasta opiskelijalle. Mikäli kyse on jatkuvasta toiminnasta tai huomattavasta rikkeestä, hän ilmoittaa ryhmänohjaajalle tai rehtorille, jotka voivat puhuttaa opiskelijaa tilanteen vaatimalla tavalla. Tällainen huomauttaminen ja keskustelu eivät ole kurinpitotoimi, vaan niillä pyritään estämään pelisääntöjen vastaisen toiminnan jatkuminen.
Opettaja voi määrätä opetusta häiritsevän opiskelijan poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan. Opettaja tai rehtori voi määrätä häiritsevän opiskelijan poistumaan oppilaitoksen tilaisuudesta. Poistaminen kirjataan Wilmaan. Asiasta ilmoitetaan ryhmänohjaajalle sekä rehtorille. Opiskelijan kanssa käydään kasvatuskeskustelu tarkemmin sovittavalla kokoonpanolla. Asiasta on ilmoitettava opiskelijan huoltajalle.
Kirjallista varoitusta, opetuksen epäämistä ja määräaikaista oppilaitoksesta erottamista voidaan käyttää seuraavissa tapauksissa:
Opiskelijalle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jos hän häiritsee opetusta, muuten rikkoo järjestystä tai menettelee vilpillisesti. Varoituksen antamisesta päättää rehtori kuultuaan opiskelijaa. Myös huoltajalle tulee varata tilaisuus tulla kuulluksi.
Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi tai opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Päätöksen tekee rehtori.
Opetuksen epäämisen aikana opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskelijahuollon psykologin tai kuraattorin kanssa. Hänelle on myös järjestettävä muu hänen tarvitsemansa tuki epäämisen aikana ja opetukseen palatessa. Opiskelijalle tehdään suunnitelma opetukseen palaamiseksi. Tuen suunnittelee ja kirjaa opiskelijan opinto-ohjaaja. Kunkin aineen opettajat vastaavat tuesta ja ryhmänohjaaja seuraa sen toteutumista. Kuraattori on yhteydessä opiskelijaan.
Jos rikkomus on vakava tai jos opiskelija jatkaa epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, hänet voidaan erottaa oppilaitoksesta määräajaksi. Oppivelvollisuuden piiriin kuulumaton opiskelija voidaan erottaa enintään yhdeksi vuodeksi. Korkeintaan kolme kuukautta kestävästä erottamisesta päättää rehtori ja sitä pitemmästä Savonlinnan sivistyslautakunta. Oppivelvollinen voidaan erottaa oppilaitoksesta enintään kolmeksi kuukaudeksi. Oppivelvollisen erottamisesta päättää Savonlinnan sivistyslautakunta.
Määräaikaisen erottamisen tai opetuksen epäämisen aikana oppivelvollisen tulee edistää opintojaan itsenäisesti tai muissa oppimisympäristöissä kuin oppilaitoksessa. Koulutuksen järjestäjän tulee laatia suunnitelma oppivelvollisuuden suorittamisesta yhdessä oppivelvollisen ja hänen huoltajansa kanssa. Oppivelvollisella on oikeus opetukseen ja ohjaukseen, joka mahdollistaa opintojen etenemisen. Oppivelvollisella on oikeus opiskeluhuollon palveluihin. Tuen suunnittelee ja kirjaa opiskelijan opinto-ohjaaja. Kunkin aineen opettajat vastaavat tuesta ja ryhmänohjaaja seuraa sen toteutumista. Opinto-ohjaaja on yhteydessä kuraattoriin, joka on yhteydessä opiskelijaan.
Mikäli oppivelvollinen olennaisesti laiminlyö suunnitelman tekemisen tai sen toteuttamisen, voidaan hänet katsoa eronneeksi oppivelvollisuuslain 13 § säätämällä tavalla.
Savonlinnan lyseon lukioSavonlinnan lyseon lukion suunnitelma kurinpitokeinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelyistä 28.2.202128.2.2021