Tiivistelmä opettajan ja rehtorin oikeuksista sekä kirjaamisesta
- Opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta epäillyn tekijän ja kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. Ilmoittaminen kirjataan Wilmaan kohtaan “Opiskelun lisätiedot”.
- Opettajalla on oikeus määrätä häiritsevä opiskelija poistumaan luokasta tai muusta opetustilasta jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Poistaminen tulee kirjata Wilmaan ja siitä tulee ilmoittaa ryhmänohjaajalle, rehtorille ja huoltajalle. Ilmoittamisesta vastaa poistamisen suorittanut opettaja.
- Opettajalla ja rehtorilla on oikeus määrätä häiritsevä opiskelija poistumaan muusta koulun tilaisuudesta. Poistaminen tulee kirjata Wilmaan ja siitä tulee ilmoittaa ryhmänohjaajalle, rehtorille ja huoltajalle. Ilmoittamisesta vastaa poistamisen suorittanut opettaja tai rehtori.
- Opettajalla ja rehtorilla on oikeus käyttää tilanteen vakavuuteen suhteutettuja voimakeinoja, jos opiskelija ei kehotuksen saatuaan suostu poistumaan opetustilanteesta, koulun tilaisuudesta tai osallistumisoikeuden epäämisen jälkeen koulun alueelta. Voimankäyttövälineitä ei saa käyttää. Rehtori pitää kirjaa tapahtumista ja ilmoittaa huoltajalle. Voimakeinojen käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta koulutuksen järjestäjälle.
- Opettajalla on oikeus tarkastaa työpäivän aikana opiskelijan tavarat, opiskelijan hallussa olevat säilytystilat ja päällisin puolin opiskelijan vaatteet kiellettyjen aineiden tai esineiden haltuun ottamiseksi. Tarkastamisessa tulee noudattaa lukiolain määräyksiä.
- Opettajalla on oikeus ottaa haltuun kielletyt aineet ja esineet. Mikäli aineista tai esineistä voi aiheutua vaaraa opiskelijalle itselleen tai muille, haltuun ottamisessa saa käyttää tilanteen vakavuuteen suhteutettuja voimakeinoja, mutta voimankäyttövälineitä ei saa käyttää. Opiskelijan tarkastaminen ja esineiden ja aineiden haltuun ottaminen tulee kirjata ja niistä tulee ilmoittaa alaikäisen opiskelijan huoltajille mahdollisimman pian. Rehtori pitää kirjaa tapahtumista ja ilmoittaa huoltajalle. Voimakeinojen käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta koulutuksen järjestäjälle.
- Haltuun otetut aineet ja esineet tulee säilyttää huolellisesti. Rehtori järjestää säilytyksen.
- Rehtori luovuttaa opiskelijalta haltuun otetut esineet ja aineet alaikäisen opiskelijan huoltajalle tai, jos opiskelija on täysi-ikäinen, hänelle itselleen mahdollisimman pian. Esineet ja aineet tulee kuitenkin luovuttaa poliisille tai muulle viranomaiselle, jos opiskelijalla, tämän huoltajalla tai muulla laillisella edustajalla ei lain mukaan ole oikeutta pitää niitä hallussaan. Jos huoltaja ei kolmen kuukauden kuluessa haltuunottoa koskevasta ilmoituksesta nouda esinettä tai ainetta, se voidaan todisteellisesti hävittää. Esineiden ja aineiden luovuttaminen ja hävittäminen tulee kirjata.
- Rehtorilla on oikeus antaa opiskelijalle kirjallinen varoitus, mikäli opiskelija häiritsee opetusta, rikkoo järjestystä tai menettelee vilpillisesti. Toimenpiteessä tulee noudattaa lukiolain ohjeita esimerkiksi opiskelijan ja huoltajan kuulemisesta, ja siitä tulee tehdä päätös.
- Rehtorilla on oikeus evätä opiskelijalta opetukseen osallistumisoikeus korkeintaan kolmeksi työpäiväksi, jos opiskelijan käytös häiritsee kohtuuttomasti tai on vaaraksi muille. Epääminen tulee kirjata ja siitä tulee ilmoittaa huoltajalle ja tarvittaessa Savonlinnan perusturvalautakunnalle.
- Rehtorilla on oikeus erottaa korkeintaan kolmeksi kuukaudeksi oppivelvollisuuden piiriin kuulumaton opiskelija, joka jatkaa häiritsevää käytöstä kirjallisen varoituksen saatuaan. Erottamisessa tulee noudattaa lukiolain säädöksiä ja siitä tulee tehdä päätös. Korkeintaan vuoden mittaisesta erottamisesta (muut kuin oppivelvolliset) päättää sivistyslautakunta. Oppivelvollisen määräaikaisesta erottamisesta päättää sivistyslautakunta.
- Mikäli opiskelijalta on evätty oikeus osallistua opetukseen, tai hänet on määräaikaisesti erotettu koulusta, hänen tulee saada tarvitsemansa tuki. Tuen suunnittelee ja kirjaa opiskelijan opinto-ohjaaja. Kunkin aineen opettajat vastaavat tuesta ja ryhmänohjaaja seuraa sen toteutumista. Kuraattori on yhteydessä opiskelijaan.