5. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen
Opiskeluterveydenhuollon palvelut
Opiskeluterveydenhoitaja on ennaltaehkäisevän terveydenhuollon asiantuntija, joka osallistuu sekä yhteisölliseen, että yksilökohtaiseen opiskeluhuoltotyöhön. Kouluyhteisön tasolla terveydenhoitaja tuo terveyden edistämisen näkökulman opiskeluhuoltotyöhön ja hän käy läpi terveystarkastusten tuottamat tulokset yhteisötasolla opiskeluhuollossa.
Yksilötasolla terveydenhoitaja ja lääkäri osallistuvat opiskelijoiden tukitoimien suunnitteluun terveydenhuollon asiantuntijoina.
Terveydenhoitajan työaika koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa järjestetään siten, että opiskelija pääsee tarvittaessa terveydenhoitajan vastaanotolle myös ilman ajanvarausta.
Opiskelijalla on oltava mahdollisuus saada arkipäivisin virka-aikana välittömästi yhteys opiskeluterveydenhuoltoon. Hoidon tarpeen arviointi ja hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä lääketieteellisesti tai hammaslääketieteellisesti tarpeelliseksi todettu hoito on järjestettävä terveydenhuoltolain 51 §:n mukaisesti.
Koululääkäri osallistuu laajoihin terveystarkastuksiin, jotka tehdään toisen vuoden opiskelijoille. Lääkärin kanssa tehdään yhteistyötä myös opiskeluhuoltotyöhön liittyvissä asioissa.
Lukiolaiselle suoritetaan seuraavat tarkastukset;
- 1. vuosi: terveydenhoitajan tarkastus (60 min)
- 2. vuosi: terveydenhoitajan tarkastus (60 min) ja lääkärintarkastus (30 min), jonka yhteydessä tehdään asevelvollisuustarkastus.
- 3. vuosi: tarvittaessa terveydenhoitajan tarkastus (30 min)
- 4. vuosi: tarvittaessa terveydenhoitajan tarkastus (30 min)
Lukioyksiköissä voidaan antaa muita terveydenhuollon palveluita mm. lasten ja nuorten psykiatrian poliklinikan sairaanhoitajan jalkautumista lukioyksikköön. Lisäksi lukioyksiköt ohjeistavat opiskelijoitaan muiden terveydenhuollon palveluiden osalta mm. ehkäisyneuvonnan, kuntoneuvolan ja virka-ajan ulkopuolisen päivystysvastaanoton osalta.
Kuraattori- ja psykologipalvelut
Opiskelijalle tulee järjestää henkilökohtainen keskustelumahdollisuus koulupsykologin tai koulukuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä koulun työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija on tätä pyytänyt. Kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä samana tai seuraavana työpäivänä.
Koulupsykologin työskentelyn tavoitteena on edistää oppilaiden psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia yksilöinä ja yhteisön jäseninä sekä tukea oppimistavoitteiden saavuttamista. Koulupsykologin tehtävänkuvaan kuuluu asiakastyötä, konsultaatiota, oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin edistämistä sekä yhteistyötä kotien ja erilaisten sidosryhmien kanssa.
Psykologin asiakastyö sisältää lapsen ja nuoren kehitykseen ja oppimiseen liittyvien kysymysten selvittelyn ja arvioinnin. Oppilaitosyhteisössä koulupsykologi osallistuu tarvittaessa oman erityisalansa asiantuntijana koulun opiskeluhuoltoryhmiin sekä muuhun monialaiseen opiskeluhuollon yhteistyöhön, joka koskee yksittäistä opiskelijaa, opiskelijaryhmää tai koko oppilaitosyhteisöä.
Koulukuraattori toimii yhteistyössä opiskelijan, hänen huoltajiensa, opiskelijaryhmien, opettajien, opiskeluhuollon asiantuntijoiden sekä muiden viranomaisten kuten lastensuojelun kanssa.
Koulukuraattorin tehtävät voivat liittyä yksittäisen opiskelijan tukemiseen, oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin edistämiseen tai opiskeluhuollon yhteistyöhön.
Opiskeluhuollon palveluiden järjestäminen ja keskinäinen työn- ja vastuunjako sekä palvelujen järjestämisessä tarvittava yhteistyö
Koulun sisäistä opiskeluhuoltotyötä tekevät kartoittavat opiskelijoiden tilaa ja tuovat tarvittaessa ilmi huolensa opiskelijan suhteen. Ryhmänohjaaja on tätä ennen jo velvollinen käymään keskusteluja opiskelijan kanssa ja siten kartoittamaan lisää mahdollisia tuen tarpeita.
Lukioissa annetaan opiskeluterveydenhuollon palveluita sekä kuraattori- ja psykologipalveluita. Tehtäväkuvaukset löytyvät tämän asiakirjan kohdasta 2.
Monialaisen asiantuntijaryhmän toimintatapojen ja käytäntöjen sopiminen sekä yksilöllisten tukitoimien järjestämisen periaatteet
Asiantuntijaryhmä kootaan yksittäisen opiskelijan tai oppilasryhmän tuen tarpeen selvittämiseksi ja opiskeluhuollon palvelujen järjestämiseksi. Ryhmän kokoaa opetushenkilöstön tai opiskeluhuollon palveluiden edustaja eli ryhmänohjaaja, erityisopettaja, opinto-ohjaaja, psykologi, kuraattori tai terveydenhoitaja.
Vastuuhenkilö ja kirjaaja valitaan ryhmän jäsenten keskuudesta. Vastuuhenkilön tehtävänä on vastata kaikkien ryhmän jäsenten toimenpiteiden kirjautumisesta wilma-muistioon ja jakaa tämä muistio asianomaisille henkilöille.
Ryhmän monialainen kokoonpano perustuu tapauskohtaiseen harkintaan ja käsiteltävään asiaan. Asiantuntijoiden nimeäminen ryhmän jäseniksi edellyttää opiskelijan suullista suostumusta. Tämä suostumus kirjataan wilman muistioon.
Opiskeluhuoltokertomuksen laatiminen ja säilytys sekä salassapito
Opiskeluhuoltokertomuksena käytetään Visma Oy:n laatimaa sähköistä muistiota, joka löytyy wilmasta opiskelijoittain muistiot -välilehdeltä. Tämä muistio kiinnittyy opiskelijan tietoihin ja lukuoikeus muistioon voidaan rajata.
Tämän lomakkeeseen kirjataan seuraavat asiat;
- opiskelijan nimi, henkilötunnus, kotikunta ja yhteystiedot sekä alaikäisen tai muutoin vajaavaltaisen opiskelijan huoltajan tai muun laillisen edustajan nimi ja yhteystiedot
- asian aihe ja vireille panija
- opiskelijan tilanteen selvittämisen aikana toteutetut toimenpiteet
- tiedot asian käsittelystä monialaisen asiantuntijaryhmän kokouksessa, kokoukseen osallistuneet henkilöt ja heidän asemansa, kokouksessa tehdyt päätökset, päätösten toteuttamissuunnitelma sekä toteuttamisesta ja seurannasta vastaavat tahot
- toteutetut toimenpiteet
- kirjauksen päivämäärä sekä kirjauksen tekijä ja hänen ammatti- tai virka-asemansa
Koulutuksen järjestämisestä vastaavien toimielinten jäsenet sekä oppilaitoksen rehtori ja opettajat (mukaan lukien opetusharjoittelua suorittavat) eivät saa luvattomasti sivullisille ilmaista, mitä he ovat koulutukseen liittyviä tehtäviä hoitaessaan saaneet tietää opiskelijoiden ja lukiolaissa tarkoitetun henkilöstön sekä heidän perheenjäsentensä henkilökohtaisista oloista ja taloudellisesta asemasta.
Sairauden vaatiman hoidon, lääkityksen tai erityisruokavalion järjestäminen sekä opiskeluterveydenhuollon sairaanhoitopalveluiden järjestämistapa ja ohjaus niihin hakeutumiseksi
Opiskelijan tarvitseman lääkityksen sekä hoidon tukeminen oppilaitoksessa sovitaan monialaisesti ja tapauskohtaisesti yhdessä huoltajien, opiskelijan, kouluterveydenhuollon, oppilaitoksen henkilöstön ja hoitavan tahon kanssa. Opiskeluterveydenhuollolla on kokonaisvastuu opiskelijan terveydenhuollosta, joten opiskeluterveydenhuollon on saatava tieto opiskelijan yhteyksistä erikoissairaanhoitoon, hänen saamasta hoidosta sekä tehdyistä tutkimuksista.
Opiskelijan sairauden vaatiman hoidon ja lääkityksen järjestämisestä oppilaitoksessa vastaa terveydenhoitaja. Oppilaitoksen muu henkilökunta ei jaa lääkkeitä opiskelijoille, ei edes tavanomaisia särkylääkkeitä.
Opiskelijaruokailussa huomioidaan allergiat ja eri kieli- ja kulttuuritaustaisten opiskelijoiden esteellisyys. Allergioista ja muusta esteellisyydestä ilmoitetaan oppilaitoksen ruokapalveluun erityisruokavaliolomakkeella.
Savonlinnan lyseon lukioOpiskeluhuollon suunnitelma28.2.2021