Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Tasa-ar­vo­lain tar­koi­tuk­se­na on es­tää suku­puo­leen pe­rus­tu­va syr­jin­tä ja edis­tää nais­ten ja mies­ten vä­lis­tä tasa-ar­voa sekä täs­sä tar­koi­tuk­ses­sa pa­ran­taa nais­ten ase­maa eri­tyi­ses­ti työ­e­lä­mäs­sä. Lain tar­koi­tuk­se­na on myös es­tää suku­puo­li-iden­ti­teet­tiin tai suku­puo­len il­mai­suun pe­rus­tu­va syr­jin­tä.

Yh­den­ver­tai­suus­oh­jel­man taus­tal­la on Suo­men pe­rus­tus­laki. Lais­sa to­de­taan, että ke­tään ei saa il­man hy­väk­sy­vää pe­rus­tet­ta aset­taa eri ase­maan. Yh­den­ver­tai­suus­lais­sa kiel­le­tään, että ke­tään ei syr­ji­tä suku­puo­len, iän tai kan­sal­li­sen alku­pe­rän, kie­len, us­kon­non, va­kau­muk­sen, mie­li­pi­teen, ter­vey­den­ti­lan, vam­mai­suu­den, sek­su­aa­li­sen suun­tau­tu­mi­sen tai muun hen­ki­löön liit­ty­vän syyn pe­rus­teel­la.

Sa­von­lin­nan ai­kuis­lu­ki­os­sa val­lit­see toi­min­ta­kult­tuu­ri, jos­sa syr­jin­tää ja häi­rin­tää ei seu­ra­ta si­vus­ta, vaan jo­kai­nen yh­tei­sön jä­sen osaa ja us­kal­taa puut­tua häi­rin­tään ja puo­lus­taa sen koh­teek­si jou­tu­nut­ta. Syr­jin­nän ja häi­rin­nän en­nal­ta­eh­käi­sy sekä sii­hen puut­tu­mi­nen kuu­luu kai­kil­le.

Tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain käsitteet ja velvoitteet

Tasa-ar­vo­lain muu­tok­set: Laki nais­ten ja mies­ten vä­li­ses­tä tasa-ar­vos­ta (609/1986/30.12.2014), Yh­den­ver­tai­suus­laki 30.12.2014.

Tasa-arvolain velvoitteet

Vuon­na 2014 uu­dis­te­tun tasa-ar­vo­lain 5a py­kä­lä vel­voit­taa, että oppi­lai­tok­sis­sa tu­lee vuo­sit­tain yh­teis­työs­sä hen­ki­lös­tön ja opis­ke­li­joi­den edus­ta­jien kans­sa laa­tia tasa-arvo­suun­ni­tel­ma. Suun­ni­tel­ma voi­daan si­säl­lyt­tää osak­si ope­tus­suun­ni­tel­maa tai muu­ta oppi­lai­tok­sen suun­ni­tel­maa.

Tasa-arvo­suun­ni­tel­man tu­lee si­säl­tää:

  1. Sel­vi­tys oppi­lai­tok­sen tasa-arvo­ti­lan­tees­ta
  2. Tar­vit­ta­vat toi­men­pi­teet tasa-ar­von edis­tä­mi­sek­si
  3. Ar­vio ai­kai­sem­paan tasa-arvo­suun­ni­tel­maan si­säl­ty­nei­den toi­men­pi­tei­den to­teut­ta­mi­ses­ta ja tu­lok­sis­ta

Eri­tyis­tä huo­mi­o­ta tu­lee kiin­nit­tää op­pi­las- ja opis­ke­li­ja­va­lin­toi­hin, ope­tuk­sen jär­jes­tä­mi­seen, op­pi­mis­e­roi­hin ja opin­to­suo­ri­tus­ten ar­vi­oin­tiin sekä sek­su­aa­li­sen häi­rin­nän ja suku­puo­leen pe­rus­tu­van häi­rin­nän eh­käi­se­mi­seen ja pois­ta­mi­seen. Vuo­sit­tai­sen tar­kas­te­lun si­jas­ta suun­ni­tel­ma voi­daan laa­tia enin­tään kol­mek­si vuo­dek­si ker­ral­laan.

Yhdenvertaisuuslain velvoitteet

Yh­den­ver­tai­suus­oh­jel­man taus­tal­la on Suo­men pe­rus­tus­laki. Lais­sa to­de­taan, että ke­tään ei saa il­man hy­väk­syt­tä­vää pe­rus­tet­ta aset­taa eri ase­maan. Yh­den­ver­tai­suus­lain tar­koi­tuk­se­na on edis­tää yh­den­ver­tai­suut­ta ja eh­käis­tä syr­jin­tää sekä te­hos­taa syr­jin­nän koh­teek­si jou­tu­neen oi­keus­tur­vaa.

Kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jän on huo­leh­dit­ta­va sii­tä, että oppi­lai­tok­sel­la on suun­ni­tel­ma tar­vit­ta­vis­ta toi­men­pi­teis­tä yh­den­ver­tai­suu­den edis­tä­mi­sek­si. Oppi­lai­tok­sen on va­rat­ta­va opis­ke­li­joil­le ja hei­dän huol­ta­jil­leen mah­dol­li­suus tul­la kuul­luik­si edis­tä­mis­toi­mis­ta.

Es­teet­tö­myys kä­sit­tee­seen lii­te­tään usein yh­den­ver­tai­suu­den peri­aate. Kou­lu­tuk­sen es­teet­tö­myy­del­lä tar­koi­te­taan sitä, että opis­ke­li­jan mah­dol­li­set tuen­tar­peet tai eri­tyis­jär­jes­te­lyt opis­ke­li­ja­va­lin­nas­sa ja opis­ke­lus­sa ei­vät saa muo­dos­tua es­teek­si hä­nen yh­den­ver­tai­sel­le kou­lu­tuk­seen va­li­tuk­si tu­le­mi­sel­leen ja opis­ke­lul­leen.

Sa­von­lin­nan ai­kuis­lu­ki­os­sa nou­da­te­taan Sa­von­lin­nan ly­se­on lu­ki­on tasa-arvo- ja yh­den­ver­tai­suus­suun­ni­tel­maa https://sa­von­lin­nan­ly­se­on­lu­ki­o­van­ha.one­du.fi/verk­ko­jul­kai­sut/zine/205/co­ver

Sa­von­lin­nan ai­kuis­lu­ki­on laa­tu­käsi­kir­ja23.2.2024